To zupa, do której wrzuca się wszystko na raz, jest sycąca i zdrowa, bo jest w niej czosnek, cebula, papryka, a nawet szpinak!
Składniki:
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 ząbki czosnku, zgniecionego
- 300 g (2 szklanki) drobno posiekanej cebuli
- 1 papryka czerwona, drobno pokrojona
- 1 papryka zielona, drobno pokrojona
- 240 g (2 szklanki) drobno pokrojonego selera naciowego
- 120 g (1 szklanka) marchwi pokrojonej w słupki
- 90 g (1 szklanka) drobno pokrojonego pora
Przygotowanie:
- W dużym garnku na zupę, na średnim ogniu podgrzać olej. Dodać czosnek, cebulę, czerwoną paprykę, zieloną paprykę, seler, marchew i pora. Podsmażać, aż cebula się zeszkli, a warzywa zaczną ładnie pachnieć w połączeniu z gorącym olejem. Dodać bulion i przyprawić solą i pieprzem do smaku. Jeśli używany będzie ostry sos chili i sos sojowy, należy je dodać teraz. Doprowadzić zupę do wrzenia i powoli gotować na małym ogniu przez około 40 minut.
- Dodać szpinak i przykryć garnek. (Uwaga: ilość szpinaku będzie się wydawać zbyt duża na ten garnek, ale w ciągu kilku minut szpinak zmniejszy się do odpowiedniej ilości). Zamieszać zupę, dodać makaron. Ponownie zamieszać i dodać mięso z kurczaka. Zupa ma się cały czas łagodnie gotować. Dokładnie 5 minut później będziecie mieć wspaniałą gorącą zupę. Podawać na gorąco!
Porcja dla:
5 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
50 minut
Całkowity czas:
80 minut
Średnia 5 / 5 (1660 głosów)