Zupa pomidorowa należy do moich ulubionych – a jeszcze kiedy przyrządzona z dojrzałych pomidorów, jest przepyszna.
Składniki:
- 1 kostka (10 g) bulionu warzywnego
- 1 łyżka vegety
- 1/2 łyżeczki świeżego tymianku
- 1/2 łyżeczki estragonu
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 marchewki, pokrojone w plasterki
- 1/2 selera, pokrojonego w kostkę
Przygotowanie:
- W dużym garnku zagotować wodę, dodać bulion, vegetę, tymianek, estragon, pieprz, pokrojone w plasterki marchewki, selera, pora i pietruszkę. Gotować przez około 30 minut.
- Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i smażyć przez kilka minut.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli i chwilę smażyć. Przetrzeć przez sito i dodać do wywaru warzywnego. Gotować przez 2-3 minuty. Zestawić z ognia i dodać natkę pietruszki.
- Na talerze rozłożyć makaron i zalać zupą.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
45 minut
Całkowity czas:
55 minut
Średnia 5 / 5 (1209 głosów)