Home Zupy Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z makaronem

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z makaronem

by

Zupa pomidorowa należy do moich ulubionych – a jeszcze kiedy przyrządzona z dojrzałych pomidorów, jest przepyszna.

Składniki:

  • 1 kostka (10 g) bulionu warzywnego
  • 1 łyżka vegety
  • 1/2 łyżeczki świeżego tymianku
  • 1/2 łyżeczki estragonu
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 marchewki, pokrojone w plasterki
  • 1/2 selera, pokrojonego w kostkę

Przygotowanie:

  • W dużym garnku zagotować wodę, dodać bulion, vegetę, tymianek, estragon, pieprz, pokrojone w plasterki marchewki, selera, pora i pietruszkę. Gotować przez około 30 minut.
  • Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i smażyć przez kilka minut.
  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli i chwilę smażyć. Przetrzeć przez sito i dodać do wywaru warzywnego. Gotować przez 2-3 minuty. Zestawić z ognia i dodać natkę pietruszki.
  • Na talerze rozłożyć makaron i zalać zupą.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

45 minut

Całkowity czas:

55 minut


Średnia 5 / 5 (1209 głosów)

related articles