Zielona zupa-krem z zielonych szparagów i groszku, z boczkiem i kozim serem. Można użyć mrożonego groszku.
Składniki:
- 300 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
- 12 łodyżek zielonych szparagów
- 100 g boczku w plastrach (lub bekonu)
- miękki ser kozi
Przygotowanie:
- Groszek zalać wodą i gotować 3 minuty od momentu wrzenia.
- Szparagi usmażyć na patelni grillowej. Boczek też usmażyć na suchej patelni (najlepiej grillowej) na chrupko.
- Ugotowany groszek rozgnieść na puree w wodzie, w której się gotował. Dodać posiekany boczek i wymieszać. Nalać do talerzy.
- Szparagi można pokroić na mniejsze części, jeszcze gorące ułożyć na zupie, a na wierzchu położyć ser, aby się nieco rozpuścił.
Porcja dla:
2 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
25 minut
Średnia 5 / 5 (1043 głosów)