Home Zupy Zupa z zielonego groszku ze szparagami

Zupa z zielonego groszku ze szparagami

by

Zielona zupa-krem z zielonych szparagów i groszku, z boczkiem i kozim serem. Można użyć mrożonego groszku.

Składniki:

  • 300 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 12 łodyżek zielonych szparagów
  • 100 g boczku w plastrach (lub bekonu)
  • miękki ser kozi

Przygotowanie:

  • Groszek zalać wodą i gotować 3 minuty od momentu wrzenia.
  • Szparagi usmażyć na patelni grillowej. Boczek też usmażyć na suchej patelni (najlepiej grillowej) na chrupko.
  • Ugotowany groszek rozgnieść na puree w wodzie, w której się gotował. Dodać posiekany boczek i wymieszać. Nalać do talerzy.
  • Szparagi można pokroić na mniejsze części, jeszcze gorące ułożyć na zupie, a na wierzchu położyć ser, aby się nieco rozpuścił.

Porcja dla:

2 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

25 minut


Średnia 5 / 5 (1043 głosów)

related articles