Home Zupy Toskańska zupa fasolowa

Toskańska zupa fasolowa

by

Tę prostą i pożywną zupę z Toskanii bardzo łatwo zrobić. Trzeba tylko pamiętać, żeby wcześniej namoczyć suszoną fasolę. Można też wykorzystać fasolę z puszki i przyrządzić szybką wersję tej zupy. Najlepiej podawać z podgrzaną ciabattą lub chlebem wiejskim.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 plasterki chudego wędzonego bekonu, okrojonego ze skórki i posiekanego
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 czerwona papryka, drobno posiekana

Przygotowanie:

  • Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, wrzucić bekon i cebulę. Smażyć na małym ogniu 5 minut, aż cebula zmięknie. Dodać czosnek i paprykę. Smażyć jeszcze 2 minuty.
  • Odlać wodę z namoczonej fasoli i przepłukać ją pod strumieniem zimnej wody. Wrzucić do rondla i wlać wywar. Doprowadzić do wrzenia i gotować na największym ogniu 10 minut, zmniejszyć ogień. Zebrać osad z powierzchni.
  • Dodać rozmaryn. Częściowo przykryć rondel i gotować 45-60 minut, aż fasola bardzo zmięknie.
  • Wyjąć łyżką cedzakową około 3 łyżek fasoli, włożyć do miski i rozetrzeć widelcem.
  • Wrzucić do zupy kapustę i gotować na małym ogniu jeszcze 5 minut. Wyjąć gałązkę świeżego rozmarynu, następnie dodać przetartą fasolę do zupy, żeby ją nieco zagęścić. Doprawić solą i pieprzem. Podawać na gorąco.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

90 minut

Całkowity czas:

580 minut


Średnia 5 / 5 (1682 głosów)

related articles