Tę prostą i pożywną zupę z Toskanii bardzo łatwo zrobić. Trzeba tylko pamiętać, żeby wcześniej namoczyć suszoną fasolę. Można też wykorzystać fasolę z puszki i przyrządzić szybką wersję tej zupy. Najlepiej podawać z podgrzaną ciabattą lub chlebem wiejskim.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 2 plasterki chudego wędzonego bekonu, okrojonego ze skórki i posiekanego
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 czerwona papryka, drobno posiekana
Przygotowanie:
- Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, wrzucić bekon i cebulę. Smażyć na małym ogniu 5 minut, aż cebula zmięknie. Dodać czosnek i paprykę. Smażyć jeszcze 2 minuty.
- Odlać wodę z namoczonej fasoli i przepłukać ją pod strumieniem zimnej wody. Wrzucić do rondla i wlać wywar. Doprowadzić do wrzenia i gotować na największym ogniu 10 minut, zmniejszyć ogień. Zebrać osad z powierzchni.
- Dodać rozmaryn. Częściowo przykryć rondel i gotować 45-60 minut, aż fasola bardzo zmięknie.
- Wyjąć łyżką cedzakową około 3 łyżek fasoli, włożyć do miski i rozetrzeć widelcem.
- Wrzucić do zupy kapustę i gotować na małym ogniu jeszcze 5 minut. Wyjąć gałązkę świeżego rozmarynu, następnie dodać przetartą fasolę do zupy, żeby ją nieco zagęścić. Doprawić solą i pieprzem. Podawać na gorąco.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
90 minut
Całkowity czas:
580 minut
Średnia 5 / 5 (1682 głosów)