Home Zupy Zupa marchewkowa z chili i kolendrą

Zupa marchewkowa z chili i kolendrą

by

Pyszna, aromatyczna zupa. Pachnie kolendrą i czosnkiem, a rozgrzewa dzięki obecności pasty chili. Jest w niej także ziemniak, więc ma dobrą konsystencję.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 1 łyżeczka pasty chili
  • 1 cebula, posiekana
  • 3 duże marchewki, obrane i pokrojone w plasterki
  • 1 duży ziemniak, obrany i pokrojony w kosteczkę
  • 1 litr bulionu warzywnego

Przygotowanie:

  • W garnku na zupę rozgrzać oliwę i podsmażyć na niewielkim ogniu czosnek, kolendrę i pastę chili, aż zaczną wydzielać silne aromaty. Dodać cebulę i smażyć aż zmięknie.
  • Dodać marchewkę i ziemniaki, smażyć 5 minut, a następnie dodać bulion.
  • Gotować 30-45 minut, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie. Następnie zmiksować na krem. Przed podaniem ozdobić kolendrą i śmietaną.

Porcja dla:

5 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

45 minut

Całkowity czas:

60 minut


Średnia 5 / 5 (1172 głosów)

related articles