Pyszna, aromatyczna zupa. Pachnie kolendrą i czosnkiem, a rozgrzewa dzięki obecności pasty chili. Jest w niej także ziemniak, więc ma dobrą konsystencję.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku, zgnieciony
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 1 łyżeczka pasty chili
- 1 cebula, posiekana
- 3 duże marchewki, obrane i pokrojone w plasterki
- 1 duży ziemniak, obrany i pokrojony w kosteczkę
- 1 litr bulionu warzywnego
Przygotowanie:
- W garnku na zupę rozgrzać oliwę i podsmażyć na niewielkim ogniu czosnek, kolendrę i pastę chili, aż zaczną wydzielać silne aromaty. Dodać cebulę i smażyć aż zmięknie.
- Dodać marchewkę i ziemniaki, smażyć 5 minut, a następnie dodać bulion.
- Gotować 30-45 minut, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie. Następnie zmiksować na krem. Przed podaniem ozdobić kolendrą i śmietaną.
Porcja dla:
5 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
45 minut
Całkowity czas:
60 minut
Średnia 5 / 5 (1172 głosów)