Pasteryzuję słoiki z tą zupą (przed dodaniem masła, mąki i mleka) co około dwa lata. Tylko od Ciebie zależy, ile jej zrobisz na raz. Ja zwykle przygotowuję około 80 słoików na raz, najczęściej w październiku, kiedy na dworze zrobi się już zimno.
Składniki:
- 900 g pomidorów
- 2 kostki bulionu wołowego, pokruszone
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 liść laurowy
Przygotowanie:
- Przetrzeć pomidory przez sito, aby pozbyć się pestek i skórek, a następnie umieścić w dużym garnku na średnim ogniu. Dodać bulion, cukier, sól, liść laurowy, bazylię i pieprz. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. (Jeśli ta mieszanina ma być zapasteryzowana należy to zrobić teraz.)
- W małym rondelku, na średnim ogniu, stopić masło. Mieszając trzepaczką, dodać mąkę naraz, tworząc zasmażkę, gotować przez 1 minutę. Nadal mieszając trzepaczką, dodawać po trochu mleka i kontynuować mieszanie, aż zgęstnieje. Następnie dodać do mieszaniny z pomidorami i podgrzać całość.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
45 minut
Całkowity czas:
75 minut
Średnia 5 / 5 (1351 głosów)