Home Zupy Zupa-krem pomidorowa Judy

Zupa-krem pomidorowa Judy

by

Pasteryzuję słoiki z tą zupą (przed dodaniem masła, mąki i mleka) co około dwa lata. Tylko od Ciebie zależy, ile jej zrobisz na raz. Ja zwykle przygotowuję około 80 słoików na raz, najczęściej w październiku, kiedy na dworze zrobi się już zimno.

Składniki:

  • 900 g pomidorów
  • 2 kostki bulionu wołowego, pokruszone
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 liść laurowy

Przygotowanie:

  • Przetrzeć pomidory przez sito, aby pozbyć się pestek i skórek, a następnie umieścić w dużym garnku na średnim ogniu. Dodać bulion, cukier, sól, liść laurowy, bazylię i pieprz. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. (Jeśli ta mieszanina ma być zapasteryzowana należy to zrobić teraz.)
  • W małym rondelku, na średnim ogniu, stopić masło. Mieszając trzepaczką, dodać mąkę naraz, tworząc zasmażkę, gotować przez 1 minutę. Nadal mieszając trzepaczką, dodawać po trochu mleka i kontynuować mieszanie, aż zgęstnieje. Następnie dodać do mieszaniny z pomidorami i podgrzać całość.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

45 minut

Całkowity czas:

75 minut


Średnia 5 / 5 (1351 głosów)

related articles