Home Zupy Zupa ze świeżych pomidorów

Zupa ze świeżych pomidorów

by

Łatwy i szybki przepis na prawdziwą domową zupę pomidorową, która smakuje jak żadna inna, którą do tej pory jedliście.

Składniki:

  • 700 g posiekanych świeżych pomidorów
  • 40 g cebuli
  • 4 całe goździki
  • 500 ml (2 szkl.) bulionu drobiowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru białego, lub do smaku

Przygotowanie:

  • Do garnka na zupę, na średnim ogniu, wlać bulion drobiowy i dodać pomidory, cebulę i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować delikatnie przez około 20 minut, aby wszystkie smaki się połączyły. Zdjąć z ognia i przetrzeć zupę przez sito do dużej miski lub garnka. Wyrzucić to, co pozostanie na sicie.
  • W garnku na zupę, który jest teraz pusty, stopić masło na średnim ogniu. Wmieszać mąkę, tworząc zasmażkę, a następnie podsmażać, aż zasmażka się lekko przyrumieni. Mieszając, stopniowo dodać odrobinę mieszanki pomidorowej, tak, żeby nie powstały grudki, a następnie wmieszać resztę. Doprawić cukrem i solą do smaku.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

05 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

35 minut


Średnia 5 / 5 (1331 głosów)

related articles