Łatwy i szybki przepis na prawdziwą domową zupę pomidorową, która smakuje jak żadna inna, którą do tej pory jedliście.
Składniki:
- 700 g posiekanych świeżych pomidorów
- 40 g cebuli
- 4 całe goździki
- 500 ml (2 szkl.) bulionu drobiowego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru białego, lub do smaku
Przygotowanie:
- Do garnka na zupę, na średnim ogniu, wlać bulion drobiowy i dodać pomidory, cebulę i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować delikatnie przez około 20 minut, aby wszystkie smaki się połączyły. Zdjąć z ognia i przetrzeć zupę przez sito do dużej miski lub garnka. Wyrzucić to, co pozostanie na sicie.
- W garnku na zupę, który jest teraz pusty, stopić masło na średnim ogniu. Wmieszać mąkę, tworząc zasmażkę, a następnie podsmażać, aż zasmażka się lekko przyrumieni. Mieszając, stopniowo dodać odrobinę mieszanki pomidorowej, tak, żeby nie powstały grudki, a następnie wmieszać resztę. Doprawić cukrem i solą do smaku.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
05 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
35 minut
Średnia 5 / 5 (1331 głosów)