Bajecznie prosta, przepyszna zupa z pieczonej dyni. Doskonała na chłodne dni, aromatyczna i jedwabiście kremowa.
Składniki:
- 2 małe dynie cukrowe
- 3 szklanki (700 ml) bulionu drobiowego
- 3/4 szklanki (180 ml) śmietany tortowej
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonej szałwii
- 1,5 łyżeczki soli
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 205 stopni C. Dynie przekroić na pół i wydrążyć pestki. Blaszkę natłuścić i ułożyć na niej dynię miąższem do dołu. Piec przez około 45 minut, aż zmięknie. Odstawić do przestygnięcia, a następnie wybrać miąższ.
- Do blendera włożyć miąższ dyni, dodać bulion i zmiksować. Przelać do garnka i gotować chwilę na średnim ogniu. Dodać śmietanę, gałkę, szałwię i sól. Wymieszać i zestawić z ognia. Podawać z odrobiną kwaśnej śmietany.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
60 minut
Całkowity czas:
75 minut
Średnia 5 / 5 (1180 głosów)