Home Zupy Zupa z pieczonej dyni

Zupa z pieczonej dyni

by

Bajecznie prosta, przepyszna zupa z pieczonej dyni. Doskonała na chłodne dni, aromatyczna i jedwabiście kremowa.

Składniki:

  • 2 małe dynie cukrowe
  • 3 szklanki (700 ml) bulionu drobiowego
  • 3/4 szklanki (180 ml) śmietany tortowej
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonej szałwii
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 205 stopni C. Dynie przekroić na pół i wydrążyć pestki. Blaszkę natłuścić i ułożyć na niej dynię miąższem do dołu. Piec przez około 45 minut, aż zmięknie. Odstawić do przestygnięcia, a następnie wybrać miąższ.
  • Do blendera włożyć miąższ dyni, dodać bulion i zmiksować. Przelać do garnka i gotować chwilę na średnim ogniu. Dodać śmietanę, gałkę, szałwię i sól. Wymieszać i zestawić z ognia. Podawać z odrobiną kwaśnej śmietany.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

60 minut

Całkowity czas:

75 minut


Średnia 5 / 5 (1180 głosów)

related articles