Home Zupy Zupa krem z zielonego grochu

Zupa krem z zielonego grochu

by

Pyszny sposób na wykorzystanie resztek gotowanej czy pieczonej szynki (najlepiej z kością). Treściwa zupa-krem z zielonego grochu! Można ją urozmaicić dodając marchewkę albo jakieś inne warzywo. Wspaniała z tostami z masłem!

Składniki:

  • 1 duża cebula, posiekana
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • 500 g suchego zielonego grochu
  • 500 g szynki z kością
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • W garnku na oleju podsmażyć cebulę. Dodać groch, szynkę i tyle wody, żeby przykryło wszystkie składniki. Doprawić solą i pieprzem.
  • Przykryć i gotować na wolnym ogniu do momentu, aż groch będzie rozgotowany na papkę, przez około 2 godziny. Od czasu do czasu sprawdzać czy nie należy dolać trochę wody.
  • Kiedy zupa będzie już zielonym kremem, odstawić z ognia i poczekać, aż zgęstnieje. Przed podaniem można ponownie podgrzać.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

05 minut

Czas gotowania:

125 minut

Całkowity czas:

130 minut


Średnia 5 / 5 (1155 głosów)

related articles