Pyszny sposób na wykorzystanie resztek gotowanej czy pieczonej szynki (najlepiej z kością). Treściwa zupa-krem z zielonego grochu! Można ją urozmaicić dodając marchewkę albo jakieś inne warzywo. Wspaniała z tostami z masłem!
Składniki:
- 1 duża cebula, posiekana
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
- 500 g suchego zielonego grochu
- 500 g szynki z kością
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- W garnku na oleju podsmażyć cebulę. Dodać groch, szynkę i tyle wody, żeby przykryło wszystkie składniki. Doprawić solą i pieprzem.
- Przykryć i gotować na wolnym ogniu do momentu, aż groch będzie rozgotowany na papkę, przez około 2 godziny. Od czasu do czasu sprawdzać czy nie należy dolać trochę wody.
- Kiedy zupa będzie już zielonym kremem, odstawić z ognia i poczekać, aż zgęstnieje. Przed podaniem można ponownie podgrzać.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
05 minut
Czas gotowania:
125 minut
Całkowity czas:
130 minut
Średnia 5 / 5 (1155 głosów)