Wspaniałe pieczone pierożki z nadzieniem z suszonych grzybów. Smakują zarówno na ciepło jak i zimno. Wymagają trochę pracy ale czego się nie robi dla pysznego czerwonego barszczu! Nie tylko na Wigilię.
Składniki:
- 200 g mąki
- 120 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać na stolnicę i wysiekać z masłem. Dodać jajko, śmietanę i sól, siekać dalej nożem, aż ciasto zacznie się łączyć. Następnie szybko zagnieść ręką, ale nie wyrabiać! Uformować kulę i wstawić do lodówki na godzinę.
- W tym czasie przygotować farsz.
- Grzyby (namoczone wcześniej) ugotować w niewielkiej ilości wody. Odcedzić a wywar zachować do zupy lub sosu. Grzyby posiekać.
- Jedno jajko ugotować na twardo. Obrać i posiekać.
- Na maśle podsmażyć cebulę. Dodać posiekane grzyby i chwilę razem smażyć, cały czas mieszając, aby dobrze odparowały. Odstawić do przestygnięcia.
- W misce wymieszać przestudzone grzyby z posiekanym jajkiem, surowym jajkiem, bułką tartą, natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Farsz powinien być dość suchy – jeśli nie jest, można dodać odrobinę więcej bułki tartej.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Lekko natłuścić blaszkę.
- Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować cienko ciasto i wykrawać krążki – najlepiej od literatki, ale mogą być też większe – od szklanki. Na każdy krążek nakładać farsz i zlepiać pierożki przyszczypując brzegi. Układać na blaszce.
- Piec przez 20 minut, aż będą rumiane. Podawać do barszczu lub zupy grzybowej.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
60 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
150 minut
Średnia 5 / 5 (2036 głosów)