Home Zupy Pierożki do barszczu

Pierożki do barszczu

by

Wspaniałe pieczone pierożki z nadzieniem z suszonych grzybów. Smakują zarówno na ciepło jak i zimno. Wymagają trochę pracy ale czego się nie robi dla pysznego czerwonego barszczu! Nie tylko na Wigilię.

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiać na stolnicę i wysiekać z masłem. Dodać jajko, śmietanę i sól, siekać dalej nożem, aż ciasto zacznie się łączyć. Następnie szybko zagnieść ręką, ale nie wyrabiać! Uformować kulę i wstawić do lodówki na godzinę.
  • W tym czasie przygotować farsz.
  • Grzyby (namoczone wcześniej) ugotować w niewielkiej ilości wody. Odcedzić a wywar zachować do zupy lub sosu. Grzyby posiekać.
  • Jedno jajko ugotować na twardo. Obrać i posiekać.
  • Na maśle podsmażyć cebulę. Dodać posiekane grzyby i chwilę razem smażyć, cały czas mieszając, aby dobrze odparowały. Odstawić do przestygnięcia.
  • W misce wymieszać przestudzone grzyby z posiekanym jajkiem, surowym jajkiem, bułką tartą, natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Farsz powinien być dość suchy – jeśli nie jest, można dodać odrobinę więcej bułki tartej.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Lekko natłuścić blaszkę.
  • Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować cienko ciasto i wykrawać krążki – najlepiej od literatki, ale mogą być też większe – od szklanki. Na każdy krążek nakładać farsz i zlepiać pierożki przyszczypując brzegi. Układać na blaszce.
  • Piec przez 20 minut, aż będą rumiane. Podawać do barszczu lub zupy grzybowej.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

60 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

150 minut


Średnia 5 / 5 (2036 głosów)

related articles