Home Zupy Zupa z tomatillos

Zupa z tomatillos

by

To wspaniała zupa, którą można przyprawić lub złagodzić, w zależności od indywidualnych upodobań. Jeśli nie możesz kupić świeżych tomatillos (miechunki pomidorowej) w warzywniaku, można je zastąpić tomatillos w puszce, odsączyć je i drobno pokroić. Można też przyozdobić śmietaną tak, jak podaje przepis. Przybrać liściem kolendry.

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z piersi z kurczaka – cienko rozbite
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, posiekana
  • 3 ząbki czosnku, zgniecione
  • 500 g posiekanych tomatillos (mieszków pomidorowych)
  • 2 papryczki jalapeno, oczyszczone z pestek i posiekane
  • 1 l bulionu drobiowego

Przygotowanie:

  • W dużym garnku lub w żeliwnym kociołku, na dużym ogniu rozgrzać olej. Podsmażać kurczaka na oleju, aż obie strony się przyrumienią, około 2 minuty po każdej stronie. Wyjąć kurczaka i odstawić na bok.
  • Dodać do garnka cebulę i czosnek i podsmażać aż uzyskają złoty kolor. Dodać tomatillos, paprykę jalapeno i rosół. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut.
  • Zmiksować warzywa partiami w blenderze lub w robocie kuchennym. Przełożyć z powrotem do garnka i podgrzać. W tym momencie należy spróbować zupę i jeśli nie jest dość pikantna, dodać pieprz cayenne lub ostry sos.
  • Pokroić kurczaka w cienkie plasterki, a następnie rozdrobnić je. Dodać do zupy. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Gdy zupa jest gotowa do podania, dodać posiekaną kolendrę i nalewać do miseczek. Dodać odrobinę kwaśnej śmietany na wierzch każdej porcji i pozwolić jej lekko się rozpuścić. Na śmietanę położyć listek kolendry i natychmiast podawać.

Porcja dla:

6 osób


Średnia 5 / 5 (1944 głosów)

related articles