To wspaniała zupa, którą można przyprawić lub złagodzić, w zależności od indywidualnych upodobań. Jeśli nie możesz kupić świeżych tomatillos (miechunki pomidorowej) w warzywniaku, można je zastąpić tomatillos w puszce, odsączyć je i drobno pokroić. Można też przyozdobić śmietaną tak, jak podaje przepis. Przybrać liściem kolendry.
Składniki:
- 2 pojedyncze filety z piersi z kurczaka – cienko rozbite
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, posiekana
- 3 ząbki czosnku, zgniecione
- 500 g posiekanych tomatillos (mieszków pomidorowych)
- 2 papryczki jalapeno, oczyszczone z pestek i posiekane
- 1 l bulionu drobiowego
Przygotowanie:
- W dużym garnku lub w żeliwnym kociołku, na dużym ogniu rozgrzać olej. Podsmażać kurczaka na oleju, aż obie strony się przyrumienią, około 2 minuty po każdej stronie. Wyjąć kurczaka i odstawić na bok.
- Dodać do garnka cebulę i czosnek i podsmażać aż uzyskają złoty kolor. Dodać tomatillos, paprykę jalapeno i rosół. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut.
- Zmiksować warzywa partiami w blenderze lub w robocie kuchennym. Przełożyć z powrotem do garnka i podgrzać. W tym momencie należy spróbować zupę i jeśli nie jest dość pikantna, dodać pieprz cayenne lub ostry sos.
- Pokroić kurczaka w cienkie plasterki, a następnie rozdrobnić je. Dodać do zupy. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Gdy zupa jest gotowa do podania, dodać posiekaną kolendrę i nalewać do miseczek. Dodać odrobinę kwaśnej śmietany na wierzch każdej porcji i pozwolić jej lekko się rozpuścić. Na śmietanę położyć listek kolendry i natychmiast podawać.
Porcja dla:
6 osób
Średnia 5 / 5 (1944 głosów)