Home Zupy Bogata, kremowa zupa pomidorowa z bazylią

Bogata, kremowa zupa pomidorowa z bazylią

by

Sekretem bogactwa tej zupy jest prawdziwe masło, świeże liście bazylii i słodka śmietanka. Proszę nie zastępować niczym tych produktów, bo efekt końcowy nie będzie miał pożądanej jakości.

Składniki:

  • 4 pomidory – obrane, oczyszczone z pestek i pokrojone
  • 950 ml (4 szkl.) soku pomidorowego
  • 14 listków świeżej bazylii
  • 240 ml (1 szkl.) słodkiej śmietanki do ubijania
  • 120 g masła
  • 1 szczypta soli i pieprzu do smaku

Przygotowanie:

  • Do garnka na zupę wlać sok pomidorowy i dodać pomidory, gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. Zmiksować mieszaninę pomidorową wraz z liśćmi bazylii, a następnie wlać mieszaninę z powrotem do garnka.
  • Postawić garnek na średnim ogniu, dodać śmietankę i masło. Doprawić solą i pieprzem. Podgrzewać mieszając, aż masło się rozpuści. Nie gotować.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

35 minut

Całkowity czas:

45 minut


Średnia 5 / 5 (1106 głosów)

related articles