Sekretem bogactwa tej zupy jest prawdziwe masło, świeże liście bazylii i słodka śmietanka. Proszę nie zastępować niczym tych produktów, bo efekt końcowy nie będzie miał pożądanej jakości.
Składniki:
- 4 pomidory – obrane, oczyszczone z pestek i pokrojone
- 950 ml (4 szkl.) soku pomidorowego
- 14 listków świeżej bazylii
- 240 ml (1 szkl.) słodkiej śmietanki do ubijania
- 120 g masła
- 1 szczypta soli i pieprzu do smaku
Przygotowanie:
- Do garnka na zupę wlać sok pomidorowy i dodać pomidory, gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. Zmiksować mieszaninę pomidorową wraz z liśćmi bazylii, a następnie wlać mieszaninę z powrotem do garnka.
- Postawić garnek na średnim ogniu, dodać śmietankę i masło. Doprawić solą i pieprzem. Podgrzewać mieszając, aż masło się rozpuści. Nie gotować.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
35 minut
Całkowity czas:
45 minut
Średnia 5 / 5 (1106 głosów)