Podawać z ulubioną kanapką lub chlebem. Ta zupa najlepiej smakuje na chłodno następnego dnia.
Składniki:
- 450 g kości wołowych
- 170 g włoszczyzny
- 300 g ogórków kiszonych, pokrojonych w kostkę
- 2 l wody
- 300 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę
- 3 łyżki mąki
- 230 ml mleka
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Do dużego garnka włożyć kości, warzywa i ogórki. Zalać wodą. Gotować na średnim ogniu przez 45 minut.
- Dodać ziemniaki i gotować aż będą miękkie, około 20 minut.
- Wyjąć kości. Zwiększyć ogień do średnio-dużego. W małej misce połączyć mąkę i mleko, i stopniowo dodawać do zupy. Mieszać, aż zupa zacznie wrzeć. Przyprawić do smaku solą.
Porcja dla:
7 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
75 minut
Całkowity czas:
90 minut
Średnia 5 / 5 (1005 głosów)