Home Zupy Zupa dyniowa z kasztanami

Zupa dyniowa z kasztanami

by

Niesamowicie pyszna i kremowa zupa. Dodaje się do niej puree z kasztanów, śmietanę i koniak. Najlepsza na zimne popołudnia.

Składniki:

  • 1 cała dynia (3 kg)
  • oliwy z oliwek
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 700 ml bulionu drobiowego
  • 200 g puree z kasztanów (w puszce)
  • 225 ml śmietany tortowej (48%)
  • 1 łyżka koniaku

Przygotowanie:

  • Rozgrzać piekarnik do 190 C.
  • Przekroić dynię na pół i usunąć pestki. Posmarować ją oliwą i oprószyć solą i pieprzem. Położyć na dużej blasze do pieczenia skórką do góry i ponakłuwać w kilku miejscach ostrym nożem. Do blachy wlać odrobinę wody i piec dynię w nagrzanym piekarniku przez około 1 godzinę, aż będzie miękka (sprawdzić nożem).
  • Odstawić dynię, aby ostygła, a następnie wydrapać miąższ. Zmiksować na bardzo drobno, przełożyć do dużego garnka i dodać bulion. Doprowadzić do wrzenia i dodać puree kasztanowe. Zmniejszyć ogień i dodać śmietanę. NIE dopuścić do zagotowania! Doprawić solą, pieprzem i koniakiem. Jeśli zupa jest za gęsta – dodać więcej bulionu. Podawać na gorąco.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

25 minut

Czas gotowania:

70 minut

Całkowity czas:

95 minut


Średnia 5 / 5 (1414 głosów)

related articles