Niesamowicie pyszna i kremowa zupa. Dodaje się do niej puree z kasztanów, śmietanę i koniak. Najlepsza na zimne popołudnia.
Składniki:
- 1 cała dynia (3 kg)
- oliwy z oliwek
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 700 ml bulionu drobiowego
- 200 g puree z kasztanów (w puszce)
- 225 ml śmietany tortowej (48%)
- 1 łyżka koniaku
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do 190 C.
- Przekroić dynię na pół i usunąć pestki. Posmarować ją oliwą i oprószyć solą i pieprzem. Położyć na dużej blasze do pieczenia skórką do góry i ponakłuwać w kilku miejscach ostrym nożem. Do blachy wlać odrobinę wody i piec dynię w nagrzanym piekarniku przez około 1 godzinę, aż będzie miękka (sprawdzić nożem).
- Odstawić dynię, aby ostygła, a następnie wydrapać miąższ. Zmiksować na bardzo drobno, przełożyć do dużego garnka i dodać bulion. Doprowadzić do wrzenia i dodać puree kasztanowe. Zmniejszyć ogień i dodać śmietanę. NIE dopuścić do zagotowania! Doprawić solą, pieprzem i koniakiem. Jeśli zupa jest za gęsta – dodać więcej bulionu. Podawać na gorąco.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
25 minut
Czas gotowania:
70 minut
Całkowity czas:
95 minut
Średnia 5 / 5 (1414 głosów)