Kwas buraczany trzeba przygotować wcześniej, przechowywać potem w lodówce i wykorzystywać do pysznego barszczu przez nawet kilka miesięcy!
Składniki:
- 1 kg buraków
- 30 g świeżego chrzanu
- łyżeczka kminku
- główka czosnku
- pietruszka
- marchewka
- kawałek selera
- 3 łyżeczki soli
- szczypta cukru
- kromka suchego razowego chleba
Przygotowanie:
- Obrane i pokrojone w plasterki buraki i jarzyny włożyć do dużego słoja, dodać chrzan, kminek, czosnek i przyprawy, i zalać letnią przegotowaną wodą (około 3,5 litra), tak aby wszystko było przykryte. Na wierzchu położyć kawałek chleba. Słój nakryć gazą i trzymać przez 5-6 dni w ciepłym miejscu. Zebrać kożuch, a kwas przelać do butelek, szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce.
- Grzyby umyć i namoczyć na noc, następnie ugotować i odcedzić. Wywar zostawić do zupy.
- Z włoszczyzny i buraków (jednego buraka odłożyć nieugotowanego) ugotować wywar, dodać przyprawy i gotować przez 20-30 minut.
- Wywar warzywny przecedzić przez sito i wymieszać z wywarem grzybowym. Dodać kwas buraczany w proporcjach 3/4 wywaru warzywno-grzybowego i 1/4 kwasu. Barszcz podgrzewać do momentu wrzenia, ale nie wolno dopuścić do zagotowania, bo barszcz straci kolor!!
- Barszcz doprawić solą i pieprzem. Dodać kieliszek wina i przed samym podaniem zetrzeć do środka czosnek i dodać startego surowego buraka. Barszcz jeszcze raz przecedzić.
- Podawać na Wigilię z uszkami albo przy innych okazjach solo lub z krokietami.
Barszcz
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
40 minut
Całkowity czas:
8700 minut
Średnia 5 / 5 (1924 głosów)