Home Zupy Barszcz czerwony na naturalnym zakwasie

Barszcz czerwony na naturalnym zakwasie

by

Kwas buraczany trzeba przygotować wcześniej, przechowywać potem w lodówce i wykorzystywać do pysznego barszczu przez nawet kilka miesięcy!

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 30 g świeżego chrzanu
  • łyżeczka kminku
  • główka czosnku
  • pietruszka
  • marchewka
  • kawałek selera
  • 3 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • kromka suchego razowego chleba

Przygotowanie:

  • Obrane i pokrojone w plasterki buraki i jarzyny włożyć do dużego słoja, dodać chrzan, kminek, czosnek i przyprawy, i zalać letnią przegotowaną wodą (około 3,5 litra), tak aby wszystko było przykryte. Na wierzchu położyć kawałek chleba. Słój nakryć gazą i trzymać przez 5-6 dni w ciepłym miejscu. Zebrać kożuch, a kwas przelać do butelek, szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce.
  • Barszcz

  • Grzyby umyć i namoczyć na noc, następnie ugotować i odcedzić. Wywar zostawić do zupy.
  • Z włoszczyzny i buraków (jednego buraka odłożyć nieugotowanego) ugotować wywar, dodać przyprawy i gotować przez 20-30 minut.
  • Wywar warzywny przecedzić przez sito i wymieszać z wywarem grzybowym. Dodać kwas buraczany w proporcjach 3/4 wywaru warzywno-grzybowego i 1/4 kwasu. Barszcz podgrzewać do momentu wrzenia, ale nie wolno dopuścić do zagotowania, bo barszcz straci kolor!!
  • Barszcz doprawić solą i pieprzem. Dodać kieliszek wina i przed samym podaniem zetrzeć do środka czosnek i dodać startego surowego buraka. Barszcz jeszcze raz przecedzić.
  • Podawać na Wigilię z uszkami albo przy innych okazjach solo lub z krokietami.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

40 minut

Całkowity czas:

8700 minut


Średnia 5 / 5 (1924 głosów)

related articles