Home Zupy Chłodnik z jajkiem

Chłodnik z jajkiem

by

Mój przepis na ten pyszny chłodnik z buraków doskonały na upalny dzień. Lekki i orzeźwiający, na bazie maślanki.

Składniki:

  • 2 buraki
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 pęczek cebulki dymki
  • 1 pęczek koperku
  • 2 ogórki

Przygotowanie:

  • Buraki obrać i zetrzeć na tarce, włożyć do garnka i zalać wodą tylko tyle, aby je przykryć. Zagotować na średnim ogniu, dodać ocet i gotować przez 10 minut. Odstawić do przestygnięcia.
  • Cebulkę i koperek posiekać. Z ogórka wydrążyć nasiona, a miąższ zetrzeć na tarce.
  • Jajka obrać i pokroić w kostkę.
  • Do przestygniętych buraków dodać maślankę, wymieszać i wstawić do lodówki na godzinę.
  • Chłodnik nalewać do miseczek. Dekorować ogórkiem, ziołami i jajkiem. Dodać odrobinę śmietany i doprawić solą.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

145 minut


Średnia 5 / 5 (1118 głosów)

related articles