Mój przepis na ten pyszny chłodnik z buraków doskonały na upalny dzień. Lekki i orzeźwiający, na bazie maślanki.
Składniki:
- 2 buraki
- 2 łyżki octu winnego
- 1 pęczek cebulki dymki
- 1 pęczek koperku
- 2 ogórki
Przygotowanie:
- Buraki obrać i zetrzeć na tarce, włożyć do garnka i zalać wodą tylko tyle, aby je przykryć. Zagotować na średnim ogniu, dodać ocet i gotować przez 10 minut. Odstawić do przestygnięcia.
- Cebulkę i koperek posiekać. Z ogórka wydrążyć nasiona, a miąższ zetrzeć na tarce.
- Jajka obrać i pokroić w kostkę.
- Do przestygniętych buraków dodać maślankę, wymieszać i wstawić do lodówki na godzinę.
- Chłodnik nalewać do miseczek. Dekorować ogórkiem, ziołami i jajkiem. Dodać odrobinę śmietany i doprawić solą.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
10 minut
Całkowity czas:
145 minut
Średnia 5 / 5 (1118 głosów)