Prosta, ale smaczna alternatywa dla zupy z pora z ziemniakami. Idealne rozwiązanie dla osób pilnujących ilości spożywanych węglowodanów i kalorii, lub po prostu szukających innej zupy wegetariańskiej.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki masła
- 3 pory, pokrojone na kawałki wielkości 2,5 cm
- 1 duży kalafior, drobno pokrojony
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 l bulionu warzywnego
- 1 szczypta soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu do smaku
- 235 ml (1 szkl.) śmietany tortowej
Przygotowanie:
- Rozgrzać oliwę z oliwek z masłem w garnku na średnim ogniu, a następnie podsmażać pory, kalafiora i czosnek przez około 10 minut. Dodać bulion warzywny i doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 45 minut.
- Zdjąć zupę z ognia. Zmiksować zupę mikserem lub ręcznym blenderem. Doprawić solą i pieprzem. Wmieszać śmietanę i zmiksować zupę na gładko.
Porcja dla:
12 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
60 minut
Całkowity czas:
75 minut
Średnia 5 / 5 (1250 głosów)