Home Zupy Niskowęglowodanowa zupa kalafiorowa z porem

Niskowęglowodanowa zupa kalafiorowa z porem

by

Prosta, ale smaczna alternatywa dla zupy z pora z ziemniakami. Idealne rozwiązanie dla osób pilnujących ilości spożywanych węglowodanów i kalorii, lub po prostu szukających innej zupy wegetariańskiej.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki masła
  • 3 pory, pokrojone na kawałki wielkości 2,5 cm
  • 1 duży kalafior, drobno pokrojony
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 1 szczypta soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu do smaku
  • 235 ml (1 szkl.) śmietany tortowej

Przygotowanie:

  • Rozgrzać oliwę z oliwek z masłem w garnku na średnim ogniu, a następnie podsmażać pory, kalafiora i czosnek przez około 10 minut. Dodać bulion warzywny i doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 45 minut.
  • Zdjąć zupę z ognia. Zmiksować zupę mikserem lub ręcznym blenderem. Doprawić solą i pieprzem. Wmieszać śmietanę i zmiksować zupę na gładko.

Porcja dla:

12 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

60 minut

Całkowity czas:

75 minut


Średnia 5 / 5 (1250 głosów)

related articles