Home Zupy Żurek staropolski z makaronem

Żurek staropolski z makaronem

by

Od wielu lat podtrzymywana jest tradycja świątecznego śniadania w wielkanocną niedzielę. Na stole poza kolorowymi pisankami, zajączkami i barankiem nie może zabraknąć tradycyjnych potraw. My zdradzamy przepis na staropolski żurek z makaronem, który urozmaici wielkanocne śniadanie i zapewni nam wspaniały smak świąt.

Składniki:

  • 250 g makaronu kolanka
  • 2,5 l wody
  • 1/2 kg kości wędzonych od schabu
  • 1 średnia marchew
  • ½ średniego selera
  • 3 liście laurowe
  • 5-6 ziarnek ziela angielskiego

Przygotowanie:

  • Makaron gotujemy według zaleceń na jego opakowaniu, a następnie hartujemy w zimnej wodzie.
  • Do garnka z wodą wkładamy kości oraz obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Całość należy posolić i gotować, do momentu gdy mięso przy kości będzie miękkie.
  • Kości wyciągamy i obieramy z nich mięso, następnie kroimy i ponownie dodajemy do naszego wywaru. Żurek łączymy ze śmietaną, hartujemy i dodajemy do całości.
  • Białą kiełbasę musimy podsmażyć na patelni na złoty kolor, po czym przykryć ją pokrywką i poddusić. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty czosnek.
  • Zupę podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem i makaronem kolanka.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

60 minut

Całkowity czas:

80 minut


Średnia 5 / 5 (1578 głosów)

related articles