Od wielu lat podtrzymywana jest tradycja świątecznego śniadania w wielkanocną niedzielę. Na stole poza kolorowymi pisankami, zajączkami i barankiem nie może zabraknąć tradycyjnych potraw. My zdradzamy przepis na staropolski żurek z makaronem, który urozmaici wielkanocne śniadanie i zapewni nam wspaniały smak świąt.
Składniki:
- 250 g makaronu kolanka
- 2,5 l wody
- 1/2 kg kości wędzonych od schabu
- 1 średnia marchew
- ½ średniego selera
- 3 liście laurowe
- 5-6 ziarnek ziela angielskiego
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy według zaleceń na jego opakowaniu, a następnie hartujemy w zimnej wodzie.
- Do garnka z wodą wkładamy kości oraz obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Całość należy posolić i gotować, do momentu gdy mięso przy kości będzie miękkie.
- Kości wyciągamy i obieramy z nich mięso, następnie kroimy i ponownie dodajemy do naszego wywaru. Żurek łączymy ze śmietaną, hartujemy i dodajemy do całości.
- Białą kiełbasę musimy podsmażyć na patelni na złoty kolor, po czym przykryć ją pokrywką i poddusić. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty czosnek.
- Zupę podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem i makaronem kolanka.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
60 minut
Całkowity czas:
80 minut
Średnia 5 / 5 (1578 głosów)