Home Zupy Bulion z pieczonych warzyw

Bulion z pieczonych warzyw

by

Wspaniały, aromatyczny wywar z warzyw, który można wykorzystać do zup, sosów, można go również mrozić. Warzywa, które zostają z gotowania można po prostu zjeść. Polecam ten bulion do przygotowania risotto!

Składniki:

  • 500 g selera naciowego
  • 700 g białej cebuli
  • 500 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 500 g pomidorów
  • 500 g zielonej papryki, pokrojonej w kostkę
  • 250 g rzepy pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 230 stopni C.
  • Z selera usunąć liście.
  • W brytfance ułożyć cebulę, marchewkę, pomidory, paprykę i rzepę, polać oliwą i wymieszać. Piec przez około 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa będą przypieczone, a cebula zacznie się karmelizować.
  • Do dużego garnka wlać 3 litry wody, dodać pieczone warzywa, seler, czosnek i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia, zmiejszyć ogień i gotować bez przykrycia, aż połowa wody odparuje.
  • Wywar przecedzić przez sito. Można wykorzystać od razu, albo przechowywać w lodówce.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

120 minut

Całkowity czas:

130 minut


Średnia 5 / 5 (1398 głosów)

related articles