Wspaniały, aromatyczny wywar z warzyw, który można wykorzystać do zup, sosów, można go również mrozić. Warzywa, które zostają z gotowania można po prostu zjeść. Polecam ten bulion do przygotowania risotto!
Składniki:
- 500 g selera naciowego
- 700 g białej cebuli
- 500 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 500 g pomidorów
- 500 g zielonej papryki, pokrojonej w kostkę
- 250 g rzepy pokrojonej w kostkę
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 230 stopni C.
- Z selera usunąć liście.
- W brytfance ułożyć cebulę, marchewkę, pomidory, paprykę i rzepę, polać oliwą i wymieszać. Piec przez około 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa będą przypieczone, a cebula zacznie się karmelizować.
- Do dużego garnka wlać 3 litry wody, dodać pieczone warzywa, seler, czosnek i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia, zmiejszyć ogień i gotować bez przykrycia, aż połowa wody odparuje.
- Wywar przecedzić przez sito. Można wykorzystać od razu, albo przechowywać w lodówce.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
120 minut
Całkowity czas:
130 minut
Średnia 5 / 5 (1398 głosów)