Home Zupy Zupa dyniowa z szałwią

Zupa dyniowa z szałwią

by

Świetny przepis na zużycie dyni, która pozostała nam po Halloween. Zupa jest pyszna i kremowa. Podawać ze świeżym chlebem i kawałkami masła.

Składniki:

  • 1 cała dynia (ok. 1,3 kg)
  • olej z oliwek do posmarowania
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 6 ząbków czosnku
  • 12 listków świeżej szałwii
  • 2 cebule, posiekane

Przygotowanie:

  • Rozgrzać piekarnik do 190 C.
  • Przekroić dynię na pół i wydrapać pestki. Posmarować ją od środka oliwą i ułożyć skórką do góry w głębokim naczyniu do pieczenia. Dodać nieobrany czosnek i piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut, aż dynia będzie miękka.
  • W międzyczasie na patelni rozgrzać 50 ml oliwy i smażyć liście szałwii przez około 1 minutę. Odstawić.
  • W tej samej patelni,przez 12 minut, na średnim ogniu smażyć cebulę, posiekaną szałwię, tymianek i pietruszkę, aż cebula zacznie się rumienić.
  • Z upieczonej dyni wydrapać miąższ; obrać upieczony czosnek. Dynię wraz z czosnkiem i całym sokiem z naczynia umieścić w dużym garnku. Dodać cebulę z ziołami i gotować przez 25 minut pod częściowym przykryciem. Zmiksować zupę (jeśli jest zbyt gęsta – dodać więcej wody. Doprawić solą i pieprzem i podawać udekorowaną smażonymi liśćmi szałwii.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

25 minut

Czas gotowania:

70 minut

Całkowity czas:

95 minut


Średnia 5 / 5 (1590 głosów)

related articles