Świetny przepis na zużycie dyni, która pozostała nam po Halloween. Zupa jest pyszna i kremowa. Podawać ze świeżym chlebem i kawałkami masła.
Składniki:
- 1 cała dynia (ok. 1,3 kg)
- olej z oliwek do posmarowania
- 50 ml oliwy z oliwek
- 6 ząbków czosnku
- 12 listków świeżej szałwii
- 2 cebule, posiekane
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do 190 C.
- Przekroić dynię na pół i wydrapać pestki. Posmarować ją od środka oliwą i ułożyć skórką do góry w głębokim naczyniu do pieczenia. Dodać nieobrany czosnek i piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut, aż dynia będzie miękka.
- W międzyczasie na patelni rozgrzać 50 ml oliwy i smażyć liście szałwii przez około 1 minutę. Odstawić.
- W tej samej patelni,przez 12 minut, na średnim ogniu smażyć cebulę, posiekaną szałwię, tymianek i pietruszkę, aż cebula zacznie się rumienić.
- Z upieczonej dyni wydrapać miąższ; obrać upieczony czosnek. Dynię wraz z czosnkiem i całym sokiem z naczynia umieścić w dużym garnku. Dodać cebulę z ziołami i gotować przez 25 minut pod częściowym przykryciem. Zmiksować zupę (jeśli jest zbyt gęsta – dodać więcej wody. Doprawić solą i pieprzem i podawać udekorowaną smażonymi liśćmi szałwii.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
25 minut
Czas gotowania:
70 minut
Całkowity czas:
95 minut
Średnia 5 / 5 (1590 głosów)