To mój standardowy przepis na zupę pomidorową. Nie przesadzam w nim ze śmietaną, ale każdy może dodać więcej, jeśli tak lubi. Można ją też podać z parmezanem.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cebule, grubo posiekane
- 6 ząbków czosnku, grubo posiekanych
- 1 łyżka oregano
- 2 liście laurowe
- 3 gałązki świeżego tymianku (lub 1 łyżka suszonego)
- 1 łyżka suszonej bazylii
Przygotowanie:
- W garnku rozgrzać oliwę i na średnim ogniu lekko podsmażyć cebulę, aby zmiękła (około 15 minut). Nie powinna się zrumienić.
- Dodać czosnek, oregano, liście laurowe, tymianek, rozmaryn i bazylię i wymieszać, aby nasiąknęły oliwą. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
- Dodać pomidory, wymieszać całość i podzielić je na cząstki drewnianą łyżką. Dodać bulion drobiowy i przykryć garnek. Zwiększyć ogień i doprowadzić zupę do wrzenia. Zmniejszyć ogień, zdjąć pokrywkę i gotować na małym ogniu jeszcze przez 10 minut.
- Zdjąć zupę z ognia, odstawić żeby nieco przestygła, a następnie usunąć liście laurowe i gałązki tymianku. Zmiksować za pomocą ręcznego blendera i ponownie podgrzać (ale nie zagotować). Dodać śmietanę lub mleko do smaku i ponownie doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
60 minut
Całkowity czas:
80 minut
Średnia 5 / 5 (1598 głosów)