Home Zupy Łatwa zupa pomidorowa

Łatwa zupa pomidorowa

by

To mój standardowy przepis na zupę pomidorową. Nie przesadzam w nim ze śmietaną, ale każdy może dodać więcej, jeśli tak lubi. Można ją też podać z parmezanem.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule, grubo posiekane
  • 6 ząbków czosnku, grubo posiekanych
  • 1 łyżka oregano
  • 2 liście laurowe
  • 3 gałązki świeżego tymianku (lub 1 łyżka suszonego)
  • 1 łyżka suszonej bazylii

Przygotowanie:

  • W garnku rozgrzać oliwę i na średnim ogniu lekko podsmażyć cebulę, aby zmiękła (około 15 minut). Nie powinna się zrumienić.
  • Dodać czosnek, oregano, liście laurowe, tymianek, rozmaryn i bazylię i wymieszać, aby nasiąknęły oliwą. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
  • Dodać pomidory, wymieszać całość i podzielić je na cząstki drewnianą łyżką. Dodać bulion drobiowy i przykryć garnek. Zwiększyć ogień i doprowadzić zupę do wrzenia. Zmniejszyć ogień, zdjąć pokrywkę i gotować na małym ogniu jeszcze przez 10 minut.
  • Zdjąć zupę z ognia, odstawić żeby nieco przestygła, a następnie usunąć liście laurowe i gałązki tymianku. Zmiksować za pomocą ręcznego blendera i ponownie podgrzać (ale nie zagotować). Dodać śmietanę lub mleko do smaku i ponownie doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

60 minut

Całkowity czas:

80 minut


Średnia 5 / 5 (1598 głosów)

related articles