Home Zupy Zakwas na barszcz biały

Zakwas na barszcz biały

by

Ten przepis jest w naszej rodzinie od pokoleń. Dzięki niemu można szybko przygotować wspaniałą zupę. Uwaga: można też z niego przygotować żurek, choć niektórzy uważają, że żur gotuje się na zakwasie żytnim.

Składniki:

  • 400 g (4 szkl.) płatków owsianych górskich
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 gruba kromka chleba żytniego
  • ciepła przegotowana woda

Przygotowanie:

  • Płatki górskie i mąkę wymieszać w dużej misce i zalać ciepłą przegotowaną wodą w takiej ilości, by po wymieszaniu zaczyn na zakwas miał konsystencję nieco rzadszą niż śmietana. Do tej mieszanki dodać grubą kromkę żytniego chleba.
  • Odstawić całość w ciepłym miejscu na kilka dni do czasu aż ukiśnie. Po ukiśnięciu odcedzić przez sitko tak, by pozbyć się płatków owsianych.
  • Rozlać do słoiczków, zakręcić i odstawić w chłodne miejsce (spiżarnia lub lodówka). Zakwas przechowuje się doskonale przez wiele miesięcy.

Porcja dla:

15 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Całkowity czas:

7210 minut


Średnia 5 / 5 (1194 głosów)

related articles