Ten przepis jest w naszej rodzinie od pokoleń. Dzięki niemu można szybko przygotować wspaniałą zupę. Uwaga: można też z niego przygotować żurek, choć niektórzy uważają, że żur gotuje się na zakwasie żytnim.
Składniki:
- 400 g (4 szkl.) płatków owsianych górskich
- 1 kg mąki pszennej
- 1 gruba kromka chleba żytniego
- ciepła przegotowana woda
Przygotowanie:
- Płatki górskie i mąkę wymieszać w dużej misce i zalać ciepłą przegotowaną wodą w takiej ilości, by po wymieszaniu zaczyn na zakwas miał konsystencję nieco rzadszą niż śmietana. Do tej mieszanki dodać grubą kromkę żytniego chleba.
- Odstawić całość w ciepłym miejscu na kilka dni do czasu aż ukiśnie. Po ukiśnięciu odcedzić przez sitko tak, by pozbyć się płatków owsianych.
- Rozlać do słoiczków, zakręcić i odstawić w chłodne miejsce (spiżarnia lub lodówka). Zakwas przechowuje się doskonale przez wiele miesięcy.
Porcja dla:
15 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Całkowity czas:
7210 minut
Średnia 5 / 5 (1194 głosów)