Zupa z dyni to świetne danie na jesienne wieczory, spotkania ze znajomymi czy rodziną. Jej pełny i ciekawy smak wprowadza istotne urozmaicenie w jadłospisie.
Składniki:
- pół cebuli
- oliwa z oliwek
- 1 dynia
- ćwiartka selera
- 3 ząbki czosnku
- 1 marchew
- pasta curry
- imbir
- kmin rzymski
Przygotowanie:
- Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek na złotawy kolor. Następnie dodajemy pokrojoną dynię, seler, czosnek oraz marchew i dalej smażymy ok. 3-5 minut.
- Gdy warzywa będą już odpowiednio podsmażone dolewamy wodę tak, aby je zakrywała.
- Gdy warzywa będą już miękkie całość miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku pastą curry, imbirem, kminem rzymskim, sokiem z cytryny, brązowym cukrem, solą i pieprzem.
- Zupę podajemy w małej miseczce bądź na talerzu dekorując ją śmietaną, czarnymi oliwkami, listkiem bazylii, pestkami słonecznika, ewentualnie czerwoną słodką papryką. Opcjonalnie można również na wierzch pokruszyć kawałek sera feta.
Porcja dla:
3 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
25 minut
Całkowity czas:
40 minut
Średnia 5 / 5 (1446 głosów)