Home Zupy Zupa z dyni z pestkami słonecznika

Zupa z dyni z pestkami słonecznika

by

Zupa z dyni to świetne danie na jesienne wieczory, spotkania ze znajomymi czy rodziną. Jej pełny i ciekawy smak wprowadza istotne urozmaicenie w jadłospisie.

Składniki:

  • pół cebuli
  • oliwa z oliwek
  • 1 dynia
  • ćwiartka selera
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • pasta curry
  • imbir
  • kmin rzymski

Przygotowanie:

  • Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek na złotawy kolor. Następnie dodajemy pokrojoną dynię, seler, czosnek oraz marchew i dalej smażymy ok. 3-5 minut.
  • Gdy warzywa będą już odpowiednio podsmażone dolewamy wodę tak, aby je zakrywała.
  • Gdy warzywa będą już miękkie całość miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku pastą curry, imbirem, kminem rzymskim, sokiem z cytryny, brązowym cukrem, solą i pieprzem.
  • Zupę podajemy w małej miseczce bądź na talerzu dekorując ją śmietaną, czarnymi oliwkami, listkiem bazylii, pestkami słonecznika, ewentualnie czerwoną słodką papryką. Opcjonalnie można również na wierzch pokruszyć kawałek sera feta.

Porcja dla:

3 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

25 minut

Całkowity czas:

40 minut


Średnia 5 / 5 (1446 głosów)

related articles