Szybki i łatwy przepis na tradycyjną hiszpańską zupę z pomidorów i ogórków. Ja dodaję jeszcze zawsze papryczkę chili.
Składniki:
- 4 pomidory
- 1 papryka
- 1 ogórek
- 1 czerwona cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 papryczka chili (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić na mniejsze kawałki.
- Ogórka obrać i pokroić na kawałki (jeśli gniazda nasienne są duże, najlepiej je wydrążyć).
- Cebulę pokroić na ćwiartki, dodać pokrojone warzywa, czosnek i natkę, zalać bulionem (ewentualnie dodać papryczkę). Zmiksować blenderem na gładko. Przełożyć do salaterki i wstawić do lodówki do schłodzenia.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Całkowity czas:
50 minut
Średnia 5 / 5 (1055 głosów)