Home Zupy Proste gazpacho

Proste gazpacho

by

Szybki i łatwy przepis na tradycyjną hiszpańską zupę z pomidorów i ogórków. Ja dodaję jeszcze zawsze papryczkę chili.

Składniki:

  • 4 pomidory
  • 1 papryka
  • 1 ogórek
  • 1 czerwona cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 papryczka chili (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić na mniejsze kawałki.
  • Ogórka obrać i pokroić na kawałki (jeśli gniazda nasienne są duże, najlepiej je wydrążyć).
  • Cebulę pokroić na ćwiartki, dodać pokrojone warzywa, czosnek i natkę, zalać bulionem (ewentualnie dodać papryczkę). Zmiksować blenderem na gładko. Przełożyć do salaterki i wstawić do lodówki do schłodzenia.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Całkowity czas:

50 minut


Średnia 5 / 5 (1055 głosów)

related articles