Home Zupy Zupa ze świeżych szparagów z krajanką

Zupa ze świeżych szparagów z krajanką

by

Sezon na szparagi trwa krótko, dlatego aby wykorzystać go w pełni proponujemy zdrową i smaczną zupę ze świeżych szparagów z makaronem krajanką. Przepis ten to pomysł na rodzinne obiady oraz romantyczne kolacje. Zawarte w szparagach witaminy i wartości odżywcze mogą nas uchronić nie tylko przed nowotworem, chorobami serca ale także pobudzić trawienie. Uważane za afrodyzjak budzą pożądanie nie tylko w kuchni.

Składniki:

  • 250 g makaronu krajanka
  • wiązka białych szparagów
  • sól, cukier, biały pieprz do smaku
  • 750 ml wody
  • 1 łyżeczka sosu sojowego

Przygotowanie:

  • Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
  • Szparagi obrać, przekroić na pół i ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Części z główką wyciągnąć, a dolne części zmiksować z wodą w której się gotowały.
  • Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się łyk, dodać sos sojowy, biały pieprz do smaku i masło.
  • Obie śmietany połączyć z mąka, zahartować niewielką ilością zupy i wszystko połączyć.
  • Na koniec dodać szparagi z główką i makaron.

Porcja dla:

3 osób

Czas przygotowania:

25 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

55 minut


Średnia 5 / 5 (1426 głosów)

related articles