Sezon na szparagi trwa krótko, dlatego aby wykorzystać go w pełni proponujemy zdrową i smaczną zupę ze świeżych szparagów z makaronem krajanką. Przepis ten to pomysł na rodzinne obiady oraz romantyczne kolacje. Zawarte w szparagach witaminy i wartości odżywcze mogą nas uchronić nie tylko przed nowotworem, chorobami serca ale także pobudzić trawienie. Uważane za afrodyzjak budzą pożądanie nie tylko w kuchni.
Składniki:
- 250 g makaronu krajanka
- wiązka białych szparagów
- sól, cukier, biały pieprz do smaku
- 750 ml wody
- 1 łyżeczka sosu sojowego
Przygotowanie:
- Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
- Szparagi obrać, przekroić na pół i ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Części z główką wyciągnąć, a dolne części zmiksować z wodą w której się gotowały.
- Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się łyk, dodać sos sojowy, biały pieprz do smaku i masło.
- Obie śmietany połączyć z mąka, zahartować niewielką ilością zupy i wszystko połączyć.
- Na koniec dodać szparagi z główką i makaron.
Porcja dla:
3 osób
Czas przygotowania:
25 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
55 minut
Średnia 5 / 5 (1426 głosów)