Kiedy zostałem weganinem eksperymentowałem z różnymi pomysłami kulinarnymi i wpadłem na tę pyszną, niskokaloryczną zupę. Świetnie nadaje się na przystawkę, ale także jako główny posiłek.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mała cebula, posiekana
- 125 g selera naciowego, drobno pokrojonego
- 135 g marchwi, drobno pokrojonej
- 1 ząbek czosnku, zgnieciony
- 600 ml (2 i 1/2 szkl.) wody
- 2 kostki bulionu warzywnego
Przygotowanie:
- W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i seler i podsmażać, aż nabiorą lekko złotego koloru. Dodać marchew i czosnek i podsmażać, aż czosnek się lekko przyrumieni.
- Tymczasem, doprowadzić wodę do wrzenia na dużym ogniu. Wmieszać kostki rosołowe, a następnie zmniejszyć ogień na średni. Kiedy kostki bulionowe się rozpuszczą dodać kukurydzę oraz warzywa z patelni. Gotować, aż warzywa zmiękną. W razie potrzeby dodać wodę. Zmniejszyć ogień na niski i wlać 1 szklankę mleka sojowego. Dobrze wymieszać zupę, a następnie wmieszać pozostałą 1 szklankę mleka sojowego. Dodać mąkę, szybko mieszając trzepaczką. Wmieszać natkę pietruszki, czosnek granulowany, sól i pieprz. Gotować, stale mieszając, aż zupa zgęstnieje (około 15 do 20 minut).
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
40 minut
Całkowity czas:
60 minut
Średnia 5 / 5 (1554 głosów)