Pyszna i prosta zupa z kuchni włoskiej. Aromatyczna, z dodatkiem szynki, fasoli i pomidorów. Sycąca i zdrowa! Przed podaniem można posypać parmezanem.
Składniki:
- 1 szklanka (200 g) fasoli cannellini, namoczonej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, posiekana
- 1 łodyga selera naciowego, posiekana
- 1 marchewka, pokrojona w plasterki
- 100 g szynki, pokrojonej w kostkę
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
Przygotowanie:
- Namoczoną fasolę odcedzić i odstawić na bok.
- W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę, seler i marchewkę, i podsmażyć przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać szynkę i czosnek, i smażyć przez 1 minutę. Dodać pomidory, fasolę, bulion i przyprawy, doprowadzić do wrzenia, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut.
- W blenderze zmiksować 1/2 szklanki fasoli z zupy na puree i dodać z powrotem do zupy. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, dodać makaron i gotować, aż makaron będzie miękki – przez około 6 minut.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
50 minut
Całkowity czas:
120 minut
Średnia 5 / 5 (1307 głosów)