Home Zupy Włoska zupa z fasolą cannellini

Włoska zupa z fasolą cannellini

by

Pyszna i prosta zupa z kuchni włoskiej. Aromatyczna, z dodatkiem szynki, fasoli i pomidorów. Sycąca i zdrowa! Przed podaniem można posypać parmezanem.

Składniki:

  • 1 szklanka (200 g) fasoli cannellini, namoczonej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 łodyga selera naciowego, posiekana
  • 1 marchewka, pokrojona w plasterki
  • 100 g szynki, pokrojonej w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę

Przygotowanie:

  • Namoczoną fasolę odcedzić i odstawić na bok.
  • W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę, seler i marchewkę, i podsmażyć przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać szynkę i czosnek, i smażyć przez 1 minutę. Dodać pomidory, fasolę, bulion i przyprawy, doprowadzić do wrzenia, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut.
  • W blenderze zmiksować 1/2 szklanki fasoli z zupy na puree i dodać z powrotem do zupy. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, dodać makaron i gotować, aż makaron będzie miękki – przez około 6 minut.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

50 minut

Całkowity czas:

120 minut


Średnia 5 / 5 (1307 głosów)

related articles