Prosta i smaczna zupa-krem z brokułów, z ziemniakiem, cebulą i czosnkiem. Używam do niej mrożonych brokułów, ale można użyć też świeżych.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 duża cebula, posiekana
- 3 ząbki czosnku, obrane i posiekane
- 500 g mrożonych brokułów, rozmrożonych
- 1 ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
- 1 litr bulionu drobiowego
- 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- W dużym garnku na zupę rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, aż będzie miękka.
- Dodać brokuły, ziemniaka i bulion. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Zmiksować zupę za pomocą blendera ręcznego lub w blenderze. Podgrzać i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
25 minut
Całkowity czas:
40 minut
Średnia 5 / 5 (1133 głosów)