Zupa z zielonego groszku o wspaniałym, żywym kolorze. Można użyć też groszku mrożonego, ok. pół kilograma.
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 duży por, pokrojony w cienkie plasterki
- 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 puszki po 300 g groszku konserwowego, odcedzonego
- szczypta cukru
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- 4 łyżki śmietany do podania
Przygotowanie:
- W dużym garnku stopić masło, dodać por i smażyć na małym ogniu przez 5 minut. Dodać 3 łyżki wody i dusić przez 10 minut.
- Zalać pory bulionem, wymieszać, przykryć garnek i gotować na małym ogniu przez 10 minut.
- Odłożyć trochę groszku do dekoracji, a resztę wrzucić do garnka. Dodać szczyptę cukru i podgrzewać zupę przez 5 minut, ale nie gotować. Następnie zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podgrzać.
- Zupę przelać do talerzy i udekorować śmietaną oraz odłożonym groszkiem.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
05 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
35 minut
Średnia 5 / 5 (1253 głosów)