Home Zupy Zupa z groszku konserwowego

Zupa z groszku konserwowego

by

Zupa z zielonego groszku o wspaniałym, żywym kolorze. Można użyć też groszku mrożonego, ok. pół kilograma.

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1 duży por, pokrojony w cienkie plasterki
  • 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 puszki po 300 g groszku konserwowego, odcedzonego
  • szczypta cukru
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 4 łyżki śmietany do podania

Przygotowanie:

  • W dużym garnku stopić masło, dodać por i smażyć na małym ogniu przez 5 minut. Dodać 3 łyżki wody i dusić przez 10 minut.
  • Zalać pory bulionem, wymieszać, przykryć garnek i gotować na małym ogniu przez 10 minut.
  • Odłożyć trochę groszku do dekoracji, a resztę wrzucić do garnka. Dodać szczyptę cukru i podgrzewać zupę przez 5 minut, ale nie gotować. Następnie zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podgrzać.
  • Zupę przelać do talerzy i udekorować śmietaną oraz odłożonym groszkiem.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

05 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

35 minut


Średnia 5 / 5 (1253 głosów)

related articles