Szybka i prosta zupa, doskonała na zimowe dni. Pasternak gotuje się w bulionie drobiowym z marchwią i selerem naciowym, a następnie zupę się miksuje. Podawać z chlebem z chrupiącą skórką.
Składniki:
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 1 mała marchew, pokrojona w cienkie plastry
- 1/2 łodyżki selera, pokrojonej w cienkie plastry
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
- 30 g masła
Przygotowanie:
- Masło rozgrzać w garnku i podsmażyć w nim cebulę z czosnkiem, imbirem, marchwią, selerem i tymiankiem (przez 10 minut) na średnim ogniu, aż cebula będzie miękka.
- Dodać pasternak i bulion, doprowadzić do wrzenia. Przykryć garnek i gotować przez 15 minut, aż warzywa będą bardzo miękkie.
- zmiksować zupę i doprawić solą, pieprzem i gałką. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodać nieco wody albo creme fraiche.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
25 minut
Całkowity czas:
35 minut
Średnia 5 / 5 (1219 głosów)