Home Zupy Zupa z pasternaku

Zupa z pasternaku

by

Szybka i prosta zupa, doskonała na zimowe dni. Pasternak gotuje się w bulionie drobiowym z marchwią i selerem naciowym, a następnie zupę się miksuje. Podawać z chlebem z chrupiącą skórką.

Składniki:

  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1 mała marchew, pokrojona w cienkie plastry
  • 1/2 łodyżki selera, pokrojonej w cienkie plastry
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 30 g masła

Przygotowanie:

  • Masło rozgrzać w garnku i podsmażyć w nim cebulę z czosnkiem, imbirem, marchwią, selerem i tymiankiem (przez 10 minut) na średnim ogniu, aż cebula będzie miękka.
  • Dodać pasternak i bulion, doprowadzić do wrzenia. Przykryć garnek i gotować przez 15 minut, aż warzywa będą bardzo miękkie.
  • zmiksować zupę i doprawić solą, pieprzem i gałką. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodać nieco wody albo creme fraiche.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

25 minut

Całkowity czas:

35 minut


Średnia 5 / 5 (1219 głosów)

related articles