Charakterystyczny smak i aromatyczne składniki zmieniają lekki rosół w egzotyczne danie, które może być wspaniałą przystawką lub lekkim posiłkiem. Nie smażymy składników przed gotowaniem, więc powstaje wspaniała zupa o niskiej zawartości tłuszczu. Wybierz na ten rosół chudy stek – będzie wyśmienity!
Składniki:
- 25 g suszonych grzybów shiitake
- 75 g makaronu ryżowego vermicelli
- 170 g chudego wołowego steku, pokrojonego w kostkę
- 500 ml bulionu wołowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 czubata łyżka startego świeżego imbiru
- 30 g groszku cukrowego
- ½ cebuli, pokrojonej w piórka
- szczypiorek z 2 młodych cebulek dymek, pokrojony
- 2 małe lub 1 średnia papryczka chili, drobno pokrojona
- 1 łyżka świeżej mięty, posiekanej
- 1 łyżka świeżej kolendry, posiekanej
- 1 łyżka świeżej bazylii, posiekanej
Przygotowanie:
- Wypłukać grzyby shiitake i włożyć je do małej miski. Makaron ryżowy wyłożyć do dużej miski. Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Makaron również zalać wrzątkiem i odstawić na 4 minuty lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić makaron.
- Odsączyć grzyby, a wodę, w której się moczyły, wlać do dużego garnka. Odciąć i wyrzucić twarde trzonki, a kapelusze pokroić w paseczki i włożyć do garnka, wraz z pokrojonym stekiem, bulionem, sosem rybnym i imbirem. Doprowadzić do wrzenia; gotować na małym ogniu 10–15 minut lub do czasu, aż mięso będzie miękkie. Zebrać powstającą szumowinę.
- Do dwóch miseczek na zupę włożyć makaron, groszek i pokrojoną cebulę. Wyjąć mięso i grzyby z rosołu łyżką cedzakową i przełożyć do miseczek. Rozlać do miseczek rosół i posypać szczypiorkiem, chili, miętą, kolendrą oraz bazylią.
- Podawać od razu, z cząstkami limonki (można od razu wycisnąć sok do rosołu). Osobno podać sos sojowy.
Porcja dla:
2 osób
Czas przygotowania:
40 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
55 minut
Średnia 5 / 5 (2242 głosów)