Ser cheddar i kalafior to doskonałe połączenie smakowe. Różyczki kalafiora gotuje się na maleńkim ogniu w mleku i wywarze, a następnie uciera na aksamitnie gładkie purée. Przyrządzona z niego rozgrzewająca zupa to proste danie na lunch lub kolację. Najlepiej podawać z bułką.
Składniki:
- 15 g masła
- 1 cebula, posiekana
- ¼ łyżeczki gorczycy w proszku
- 900 g kalafiora, podzielonego na małe różyczki
- 600 ml chudego mleka
- 150 ml wywaru warzywnego
Przygotowanie:
- Roztopić masło w dużym rondlu. Wrzucić cebulę i smażyć na średnim ogniu 3 minuty, często mieszając, aż zmięknie. Posypać gorczycą w proszku i wymieszać.
- Zachować około 90 g różyczek kalafiora. Resztę dodać do rondla razem z mlekiem, wywarem i liściem laurowym. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień. Przykryć i gotować 10 minut, aż kalafior zmięknie.
- Rozgrzać olej na patelni teflonowej. Podzielić resztę kalafiora na maleńkie różyczki i smażyć 4–5 minut, często mieszając, aż lekko się przyrumienią. Odłożyć.
- Wyjąć liść laurowy z zupy. Utrzeć ją mikserem ręcznym lub elektrycznym. Doprawić solą i pieprzem, zagotować.
- Zdjąć zupę z ognia, dodać tarty ser i mieszać, aż całkowicie się roztopi. Nalać do miseczek i posypać obsmażonymi różyczkami kalafiora oraz natką pietruszki. Podawać natychmiast.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
30 minut
Średnia 5 / 5 (1717 głosów)