Home Zupy Zupa kalafiorowo-serowa

Zupa kalafiorowo-serowa

by

Ser cheddar i kalafior to doskonałe połączenie smakowe. Różyczki kalafiora gotuje się na maleńkim ogniu w mleku i wywarze, a następnie uciera na aksamitnie gładkie purée. Przyrządzona z niego rozgrzewająca zupa to proste danie na lunch lub kolację. Najlepiej podawać z bułką.

Składniki:

  • 15 g masła
  • 1 cebula, posiekana
  • ¼ łyżeczki gorczycy w proszku
  • 900 g kalafiora, podzielonego na małe różyczki
  • 600 ml chudego mleka
  • 150 ml wywaru warzywnego

Przygotowanie:

  • Roztopić masło w dużym rondlu. Wrzucić cebulę i smażyć na średnim ogniu 3 minuty, często mieszając, aż zmięknie. Posypać gorczycą w proszku i wymieszać.
  • Zachować około 90 g różyczek kalafiora. Resztę dodać do rondla razem z mlekiem, wywarem i liściem laurowym. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień. Przykryć i gotować 10 minut, aż kalafior zmięknie.
  • Rozgrzać olej na patelni teflonowej. Podzielić resztę kalafiora na maleńkie różyczki i smażyć 4–5 minut, często mieszając, aż lekko się przyrumienią. Odłożyć.
  • Wyjąć liść laurowy z zupy. Utrzeć ją mikserem ręcznym lub elektrycznym. Doprawić solą i pieprzem, zagotować.
  • Zdjąć zupę z ognia, dodać tarty ser i mieszać, aż całkowicie się roztopi. Nalać do miseczek i posypać obsmażonymi różyczkami kalafiora oraz natką pietruszki. Podawać natychmiast.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

30 minut


Średnia 5 / 5 (1717 głosów)

related articles