Home Zupy Hiszpański chłodnik pomidorowy – salmorejo

Hiszpański chłodnik pomidorowy – salmorejo

by

Najprostsza i najszybsza zupa rodem z Hiszpanii. Pochodzi z Andaluzji, ale zyskuje już popularność na całym świecie. Podobna do gazpacho, jest doskonała na lekki lunch. Zobacz nasz przepis video z tym chłodnikiem!

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 200 g czerstwej bagietki, pokrojonej na małe kawałki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • 200 ml oliwy z oliwek
  • 50 ml czerwonego octu winnego
  • 4 plastry suszonej szynki (jamon iberico)
  • 2 jajka na twardo

Przygotowanie:

  • W blenderze zmiksować pomidory na puree. Dodać czosnek, bagietkę, sól, oliwę i ocet, i zmiksować wszystko na gładko. Schłodzić.
  • Szynkę i jajka posiekać i posypać nimi schłodzoną zupę. Podawać.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Całkowity czas:

80 minut


Średnia 5 / 5 (953 głosów)

related articles