Najprostsza i najszybsza zupa rodem z Hiszpanii. Pochodzi z Andaluzji, ale zyskuje już popularność na całym świecie. Podobna do gazpacho, jest doskonała na lekki lunch. Zobacz nasz przepis video z tym chłodnikiem!
Składniki:
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 200 g czerstwej bagietki, pokrojonej na małe kawałki
- 1-2 ząbki czosnku
- sól do smaku
- 200 ml oliwy z oliwek
- 50 ml czerwonego octu winnego
- 4 plastry suszonej szynki (jamon iberico)
- 2 jajka na twardo
Przygotowanie:
- W blenderze zmiksować pomidory na puree. Dodać czosnek, bagietkę, sól, oliwę i ocet, i zmiksować wszystko na gładko. Schłodzić.
- Szynkę i jajka posiekać i posypać nimi schłodzoną zupę. Podawać.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Całkowity czas:
80 minut
Średnia 5 / 5 (953 głosów)