Home Zupy Tajska zupa krewetkowa

Tajska zupa krewetkowa

by

Łatwa w przygotowaniu, oryginalna w smaku i wyglądzie, pikantna tajska zupa krewetkowa z dodatkiem grzybów shitake i pszennego makaronu.

Składniki:

  • 250 g dużych krewetek (mogą być mrożone, obrane, z samymi ogonkami)
  • 2 kawałki trawy cytrynowej
  • 1/2 średniej papryczki chili
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2-3 cm świeżego imbiru
  • 2 liście kafiru

Przygotowanie:

  • Krewetki obieramy ze skorupek (w przypadku mrożonych będą one zapewne tylko na ogonkach), zachowując je. W razie potrzeby usuwamy również ciemne jelito z części grzbietowej oraz część głowową (całe krewetki), tę ostatnią również zachowując.
  • Trawę cytrynową kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy z łupinek i przeciskamy przez praskę. Imbir tniemy na paski. Z połówki papryczki chili usuwamy nasiona i dzielimy na kilka kawałków.
  • Jeśli grzyby shitake są duże, dzielimy je na mniejsze kawałki, ale bez przesadnego rozdrabniania (podczas gotowania skurczą się). Jeśli makaron jest długi, warto przełamać go na nieco krótszy.
  • W garnku, w którym będziemy gotować wywar, na niezbyt dużym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oleju sezamowego. Wrzucamy do niego składniki wywaru: skorupki z krewetek, trawę cytrynową, papryczkę chili, rozgnieciony czosnek, imbir i liście kafiru.
  • Podsmażamy niezbyt intensywnie przez 2-3 minuty często mieszając, a następnie zalewamy 1,5 litra wody (najlepiej gorącej). Zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia i gotujemy niezbyt intensywnie pod przykryciem przez 20 minut – powinniśmy otrzymać ponad litr wywaru.
  • Gotowy wywar przecedzamy przez gęste sito. Doprawiamy sosem rybnym oraz sokiem z limonki i ponownie zagotowujemy.
  • Do wrzącego wywaru dodajemy grzyby i gotujemy przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy również makaron oraz krewetki i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 3-5 minut, tak aby makaron stał się miękki, ale nie rozgotował się.

Porcja dla:

2 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

40 minut

Całkowity czas:

70 minut


Średnia 5 / 5 (2807 głosów)

related articles