Jest to treściwa zupa z różnych warzyw, która ma bardzo delikatny smak. Najlepiej przyrządzać ją na wywarze domowej roboty, choć można go też zastąpić rosołkiem w kostce lub proszku. Jeśli używamy kostki bulionowej, nie powinniśmy dodawać soli od razu, lecz dopiero po spróbowaniu, pod koniec gotowania.
Składniki:
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 mała cebula, posiekana
- 1 mały por, pokrojony w cienkie krążki
- 1 duża marchewka, pokrojona w cienkie plasterki
- 1 koper włoski
- 220 g brukwi, pokrojonej w kostkę
- 220 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę
Przygotowanie:
- Rozgrzać olej w dużym rondlu. Wrzucić cebulę i smażyć około 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż się zeszkli, ale nie przyrumieni.
- Wrzucić pory, marchewkę, koper włoski, brukiew i ziemniaki. Smażyć jeszcze 5 minut, aż warzywa trochę zmiękną. Związać liść laurowy, tymianek i natkę pietruszki w bouquet garni. Wrzucić do rondla, następnie dodać wywar i pomidory wraz z sokiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i zmniejszyć ogień. Dusić 45 minut, aż wszystkie warzywa zrobią się miękkie.
- Usunąć bouquet garni, skosztować i ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. Posypać zupę posiekanymi listkami kopru włoskiego lub szczypiorkiem. Podawać na gorąco. Ta zupa doskonale smakuje z chlebem pełnoziarnistym lub razowym.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
95 minut
Średnia 5 / 5 (1711 głosów)