Home Zupy Porowo-ziemniaczana zupa-krem

Porowo-ziemniaczana zupa-krem

by

Kremowa zupa z porów i ziemniaków, która jest doskonała na zimę. Zwyczajne składniki, prosto się ją gotuje, a smakuje tak delikatnie…

Składniki:

  • 60 g masła
  • 2 pory, umyte i pokrojone w plasterki
  • 2 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 120 ml mleka
  • 360 ml bulionu drobiowego

Przygotowanie:

  • W rondelku stopić masło i dodać posiekane pory. Smażyć na średnim ogniu, aż zmiękną.
  • Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i bulion drobiowy. Gotować delikatnie przez 20 minut, aż ziemniaki zmiękną.
  • Dodać mleko. Doprawić solą i pieprzem, a następnie zmiksować w blenderze na gładki krem.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

50 minut


Średnia 5 / 5 (915 głosów)

related articles