Kremowa zupa z porów i ziemniaków, która jest doskonała na zimę. Zwyczajne składniki, prosto się ją gotuje, a smakuje tak delikatnie…
Składniki:
- 60 g masła
- 2 pory, umyte i pokrojone w plasterki
- 2 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 120 ml mleka
- 360 ml bulionu drobiowego
Przygotowanie:
- W rondelku stopić masło i dodać posiekane pory. Smażyć na średnim ogniu, aż zmiękną.
- Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i bulion drobiowy. Gotować delikatnie przez 20 minut, aż ziemniaki zmiękną.
- Dodać mleko. Doprawić solą i pieprzem, a następnie zmiksować w blenderze na gładki krem.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
50 minut
Średnia 5 / 5 (915 głosów)