Gdy grzybobranie się udaje, ta zupa zawsze jest na obiad. Można użyć dowolnych grzybów: borowiki, podgrzybki, maślaki. Zawsze pyszne!
Składniki:
- 600 g mieszanych grzybów leśnych
- 2 łyżki sklarowanego masła
- 1 duża cebula, posiekana
- 6 szklanek (1,4 l) bulionu wołowego lub warzywnego (z kostki)
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 1 łyżeczka mąki
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
- Grzyby oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą, odsączyć i pokroić w plasterki.
- W rondlu o grubym dnie podsmażyć na maśle cebulę. Dodać grzyby i dusić pod przykryciem przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Dodać gorący bulion i gotować na małym ogniu przez 15 minut.
- Śmietanę wymieszać z mąką, dodać parę łyżek gorącego bulionu, dobrze rozprowadzić i dolać do zupy. Zagotować, przyprawić solą i pieprzem do smaku i gotować jeszcze przez 5 minut.
- Podawać z osobno ugotowanymi łazankami. Posypać natką pietruszki.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
60 minut
Całkowity czas:
70 minut
Średnia 5 / 5 (1348 głosów)