Home Zupy Zupa ze świeżych grzybów

Zupa ze świeżych grzybów

by

Gdy grzybobranie się udaje, ta zupa zawsze jest na obiad. Można użyć dowolnych grzybów: borowiki, podgrzybki, maślaki. Zawsze pyszne!

Składniki:

  • 600 g mieszanych grzybów leśnych
  • 2 łyżki sklarowanego masła
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 6 szklanek (1,4 l) bulionu wołowego lub warzywnego (z kostki)
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

  • Grzyby oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą, odsączyć i pokroić w plasterki.
  • W rondlu o grubym dnie podsmażyć na maśle cebulę. Dodać grzyby i dusić pod przykryciem przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Dodać gorący bulion i gotować na małym ogniu przez 15 minut.
  • Śmietanę wymieszać z mąką, dodać parę łyżek gorącego bulionu, dobrze rozprowadzić i dolać do zupy. Zagotować, przyprawić solą i pieprzem do smaku i gotować jeszcze przez 5 minut.
  • Podawać z osobno ugotowanymi łazankami. Posypać natką pietruszki.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

60 minut

Całkowity czas:

70 minut


Średnia 5 / 5 (1348 głosów)

related articles