Doskonała, prosta zupa z prostych składników: kalafiora, ziemniaków, selera, marchwi, cebuli i …sera.
Składniki:
- 3/4 szklanki (180 ml) wody
- 1 szklanka (100 g) posiekanego kalafiora
- 1 szklanka (150 g) ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 1/2 szklanki (60 g) drobno posiekanego selera naciowego
- 1/2 szklanki (65 g) marchewki pokrojonej w kostkę
- 1/4 szklanki (40 g) posiekanej cebuli
Przygotowanie:
- Do dużego garnka wlać wodę, dodać kalafiora, ziemniaki, selera, marchew i cebulę. Gotować przez 5 do 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Odstawić.
- Stopić masło w osobnym rondelku na średnim ogniu. Wmieszać mąkę i gotować przez 2 minuty. Zdjąć z ognia i mieszając stopniowo dodawać mleko. Wstawić garnek z powrotem na ogień i gotować aż zasmażka zgęstnieje. Wmieszać warzywa wraz z wywarem i doprawić pieprzem i solą. Dodać ser i mieszać, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
25 minut
Całkowity czas:
45 minut
Średnia 5 / 5 (1195 głosów)