Przepysznie rozgrzewa zimą. Podawać z chlebkiem lub bułeczką.
Składniki:
- 6 grubych plastrów boczku
- 1,5 łyżeczki oliwy z oliwek
- 80 g drobno posiekanej cebuli
- 65 g drobno pokrojonej marchewki
- 1 łodyga selera naciowego, drobno pokrojona
Przygotowanie:
- W 3 litrowym garnku podsmażyć boczek aż będzie chrupki, wyjąć i dobrze odsączyć na ręczniku papierowym. Wylać tłuszcz ze smażenia i dokładnie wytrzeć garnek ręcznikiem papierowym.
- W tym czasie przygotować warzywa. Wlać do garnka oliwę z oliwek i dodać pokrojone cebulę, marchew i seler. Podsmażać, aż cebula będzie miękka, ale nie przyrumieniona, około 3-4 minuty.
- Dodać bulion drobiowy, ziemniaki i pieprz, doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie, około 10-15 minut.
- Dodać ser i podgrzewać tylko tyle by się rozpuścił – nie gotować. Drobno pokroić boczek i dodać do zupy. Doprawić do smaku, w razie potrzeby dodając sól. Podawać.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
35 minut
Całkowity czas:
50 minut
Średnia 5 / 5 (1683 głosów)