Home Zupy Zupa ziemniaczana na bekonie

Zupa ziemniaczana na bekonie

by admin

Przepysznie rozgrzewa zimą. Podawać z chlebkiem lub bułeczką.

Składniki:

  • 6 grubych plastrów boczku
  • 1,5 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 80 g drobno posiekanej cebuli
  • 65 g drobno pokrojonej marchewki
  • 1 łodyga selera naciowego, drobno pokrojona

Przygotowanie:

  • W 3 litrowym garnku podsmażyć boczek aż będzie chrupki, wyjąć i dobrze odsączyć na ręczniku papierowym. Wylać tłuszcz ze smażenia i dokładnie wytrzeć garnek ręcznikiem papierowym.
  • W tym czasie przygotować warzywa. Wlać do garnka oliwę z oliwek i dodać pokrojone cebulę, marchew i seler. Podsmażać, aż cebula będzie miękka, ale nie przyrumieniona, około 3-4 minuty.
  • Dodać bulion drobiowy, ziemniaki i pieprz, doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie, około 10-15 minut.
  • Dodać ser i podgrzewać tylko tyle by się rozpuścił – nie gotować. Drobno pokroić boczek i dodać do zupy. Doprawić do smaku, w razie potrzeby dodając sól. Podawać.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:


15 minut

Czas gotowania:


35 minut

Całkowity czas:


50 minut


Średnia 5 / 5 (1683 głosów)

related articles