Botwinka to przepyszna, letnia zupa z liści młodych buraczków z dodatkiem innych nowalijek takich jak młode ziemniaczki, marchewka, koperek, itd. Można ją jeść na ciepło jak i na zimno.
Składniki:
- 3 marchewki
- 3 młode ziemniaki średniej wielkości
- 1 kostka rosołowa (lub wywar z rosołu jeśli taki macie)
- 1 pęczek botwiny
- 1 łyżka cukru
- sól
Przygotowanie:
- Marchew pokroić w kostkę, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia.
- Kiedy się zagotuje dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i kostkę rosołową.
- Botwinę dokładnie umyć – zwłaszcza liście. Posiekać, buraczki pokroić w kosteczkę. Kiedy warzywa będą miękkie dodać pokrojoną botwinę i gotować aż buraczki zmiękną.
- Doprawić zupę cukrem, solą i pieprzem do smaku. Gotować jeszcze chwilę, a następnie zdjąć z ognia.
- Śmietanę wymieszać z mąką, a następnie dodać do tego trochę ciepłej zupy. Dobrze wymieszać i dodać do zupy w garnku cały czas mieszając. Ponownie wstawić zupę na ogień i doprowadzić do wrzenia.
- Dodać posiekany koperek i zdjąć zupę z ognia.
- Przed podaniem ułożyć na każdym talerzu jajko pokrojone w ćwiartki. Wlewać zupę na jajko.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
50 minut
Średnia 5 / 5 (1564 głosów)