Home Zupy Zupa pomidorowa z majerankiem

Zupa pomidorowa z majerankiem

by

Ten przepis mojej mamy jest wyjątkowy. Warto go wypróbować bo dzięki majerankowi zupa jest niezwykle aromatyczna, a klasyczny pomidorowy smak zyskuje nową odsłonę.

Składniki:

  • 400 g (1 puszka) sosu pomidorowego
  • 3 średnie marchewki
  • pół korzenia selera
  • 1 pietruszka
  • 3-4 suszone grzyby
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie:

  • Warzywa opłukać i obrać. Cebulę przekroić na pół, a pietruszkę, selera i marchewkę w całości wrzucić do garnka.
  • Zalać warzywa litrem zimnej wody, dodać grzyby, pokrojony czosnek i doprowadzić do wrzenia.
  • Do zupy dodać przyprawy i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez 30 minut.
  • Z zupy wyjąć warzywa, marchewkę pokroić w talarki a seler w kosteczkę. Cebulę i pietruszkę wyrzucić (chyba, że lubimy).
  • Pokrojone warzywa dodać z powrotem do wywaru i wlać sos pomidorowy.
  • Łyżkę śmietany rozprowadzić w odrobinie gorącej zupy (żeby się nie zważyła) i dolać do reszty.
  • Doprowadzić do wrzenia i podawać z ryżem lub makaronem.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

35 minut

Całkowity czas:

45 minut


Średnia 5 / 5 (1387 głosów)

related articles