Ten przepis mojej mamy jest wyjątkowy. Warto go wypróbować bo dzięki majerankowi zupa jest niezwykle aromatyczna, a klasyczny pomidorowy smak zyskuje nową odsłonę.
Składniki:
- 400 g (1 puszka) sosu pomidorowego
- 3 średnie marchewki
- pół korzenia selera
- 1 pietruszka
- 3-4 suszone grzyby
- 1 łyżka soli
Przygotowanie:
- Warzywa opłukać i obrać. Cebulę przekroić na pół, a pietruszkę, selera i marchewkę w całości wrzucić do garnka.
- Zalać warzywa litrem zimnej wody, dodać grzyby, pokrojony czosnek i doprowadzić do wrzenia.
- Do zupy dodać przyprawy i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez 30 minut.
- Z zupy wyjąć warzywa, marchewkę pokroić w talarki a seler w kosteczkę. Cebulę i pietruszkę wyrzucić (chyba, że lubimy).
- Pokrojone warzywa dodać z powrotem do wywaru i wlać sos pomidorowy.
- Łyżkę śmietany rozprowadzić w odrobinie gorącej zupy (żeby się nie zważyła) i dolać do reszty.
- Doprowadzić do wrzenia i podawać z ryżem lub makaronem.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
35 minut
Całkowity czas:
45 minut
Średnia 5 / 5 (1387 głosów)