Home Zupy Najlepsza tajska zupa kokosowa

Najlepsza tajska zupa kokosowa

by

Autentyczne, wyraziste i wspaniałe tajskie smaki sprawiają, że ciężko się oprzeć tej zupie! To najlepsza tajska zupa kokosowa, jaką jadłam. Nie zawiedziesz się! Podawać z ryżem ugotowanym na parze.

Składniki:

  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 łyżki startego świeżego imbiru
  • 1 łodyga trawy cytrynowej, drobno posiekana
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka miękkiego brązowego cukru

Przygotowanie:

  • W garnku na średnim ogniu rozgrzać olej. Dodać imbir, trawę cytrynową i pastę curry, i podsmażać w rozgrzanym oleju przez 1 minutę, mieszając.
  • Powoli dodać bulion drobiowy, stale mieszając. Wmieszać sos rybny i brązowy cukier, i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.
  • Wmieszać mleko kokosowe i grzyby; gotować, mieszając, aż grzyby będą miękkie (około 5 minut).
  • Dodać krewetki i gotować, aż będą matowe – około 5 minut. Wmieszać sok z limonki, doprawić solą, udekorować kolendrą.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

35 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

65 minut


Średnia 5 / 5 (1320 głosów)

related articles