Autentyczne, wyraziste i wspaniałe tajskie smaki sprawiają, że ciężko się oprzeć tej zupie! To najlepsza tajska zupa kokosowa, jaką jadłam. Nie zawiedziesz się! Podawać z ryżem ugotowanym na parze.
Składniki:
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2 łyżki startego świeżego imbiru
- 1 łodyga trawy cytrynowej, drobno posiekana
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 1 l bulionu drobiowego
- 3 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka miękkiego brązowego cukru
Przygotowanie:
- W garnku na średnim ogniu rozgrzać olej. Dodać imbir, trawę cytrynową i pastę curry, i podsmażać w rozgrzanym oleju przez 1 minutę, mieszając.
- Powoli dodać bulion drobiowy, stale mieszając. Wmieszać sos rybny i brązowy cukier, i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.
- Wmieszać mleko kokosowe i grzyby; gotować, mieszając, aż grzyby będą miękkie (około 5 minut).
- Dodać krewetki i gotować, aż będą matowe – około 5 minut. Wmieszać sok z limonki, doprawić solą, udekorować kolendrą.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
35 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
65 minut
Średnia 5 / 5 (1320 głosów)