Home Zupy Wegetariańska zupa z jarmużu

Wegetariańska zupa z jarmużu

by

Pyszna zupa z jarmużem, pomidorami, ziemniakami i fasolą, która rozgrzewa i syci w zimne dni. Zamiast kostek rosołowych najlepiej użyć domowego bulionu.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 łyżki posiekanego czosnku
  • 1 pęczek jarmużu (wyciąć łodygi, liście posiekać)
  • 2L wody
  • 3 kostki rosołowe warzywne

Przygotowanie:

  • W dużym garnku na zupę rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek i smażyć, aż zmiękną.
  • Dodać posiekany jarmuż i smażyć ok. 2 minuty, aż zmięknie.
  • Dodać wodę i kostki rosołowe, pomidory, ziemniaki, zioła i pietruszkę. Gotować zupę na średnim ogniu przez ok. 25 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

25 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

55 minut


Średnia 5 / 5 (1020 głosów)

related articles