Home Zupy Zupa krem z fasolki szparagowej

Zupa krem z fasolki szparagowej

by

Pyszna zupa z fasolki. Konsystencja kremowa, smak wyrazisty. Podana z grzankami smakuje bardzo dobrze.

Składniki:

  • 400 g żółtej fasolki szparagowej
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • nać selera, posiekana

Przygotowanie:

  • Fasolkę płuczemy, obcinamy końce, przekrawamy na pół i przekładamy do garnka. Pozostałe warzywa obieramy.
  • Ziemniaki, marchew, pietruszkę kroimy w kostkę i dodajemy do fasolki.
  • Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor, dodajemy do warzyw.
  • Garnek z warzywami zalewamy wodą, dodajemy sól i pieprz, gotujemy pod przykryciem ok 40 minut.
  • W międzyczasie robimy grzanki.
  • Ugotowaną i przestudzoną zupę blendujemy na gładki krem. Przelewamy do bulionetek, posypujemy natką selera i dodajemy grzanki. Smacznego!

Porcja dla:

2 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

40 minut

Całkowity czas:

50 minut


Średnia 5 / 5 (1221 głosów)

related articles