Pyszna zupa z fasolki. Konsystencja kremowa, smak wyrazisty. Podana z grzankami smakuje bardzo dobrze.
Składniki:
- 400 g żółtej fasolki szparagowej
- 4 średnie ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- nać selera, posiekana
Przygotowanie:
- Fasolkę płuczemy, obcinamy końce, przekrawamy na pół i przekładamy do garnka. Pozostałe warzywa obieramy.
- Ziemniaki, marchew, pietruszkę kroimy w kostkę i dodajemy do fasolki.
- Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor, dodajemy do warzyw.
- Garnek z warzywami zalewamy wodą, dodajemy sól i pieprz, gotujemy pod przykryciem ok 40 minut.
- W międzyczasie robimy grzanki.
- Ugotowaną i przestudzoną zupę blendujemy na gładki krem. Przelewamy do bulionetek, posypujemy natką selera i dodajemy grzanki. Smacznego!
Porcja dla:
2 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
40 minut
Całkowity czas:
50 minut
Średnia 5 / 5 (1221 głosów)