Home Zupy Barszcz nie tylko na Wigilię

Barszcz nie tylko na Wigilię

by

Na tę wyjątkową potrawę czekamy cały rok, ale można ją przygotować na każdą okazję. Proces kiszenia buraków wymaga kilku dni, ale efekt jest nie do podrobienia zarówno w smaku jak i kolorze barszczu.

Składniki:

  • 1 kg buraków ćwikłowych
  • 5 ząbków czosnku
  • 10 ziaren pieprzu
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 kromka razowego chleba

Przygotowanie:

  • Buraki obrać i pokroić w talarki.
  • Ułożone w słoju zalać letnią wodą, dodać 2 ząbki czosnku, pieprz i ziele angielskie.
  • Na wierzchu położyć chleb.
  • Słój obwiązać gazą i postawić w ciepłym miejscu.
  • Po 4 dniach usunąć pian��, a kwas zlać do słoików i przechowywać w lodówce.
  • Z włoszczyzny i przypraw przygotować wywar (około 1 litra).
  • Grzyby namoczyć i osobno ugotować.
  • Wywar z warzyw przecedzić, dodać szklankę wywaru grzybowego i 2 szklanki kwasu z buraków.
  • Barszcz podgrzać, nie dopuszczając do zawrzenia (straci wtedy kolor).
  • Dodatkowo można dodać 2 ząbki czosnku roztartego z solą.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

5800 minut


Średnia 5 / 5 (1443 głosów)

related articles