Na tę wyjątkową potrawę czekamy cały rok, ale można ją przygotować na każdą okazję. Proces kiszenia buraków wymaga kilku dni, ale efekt jest nie do podrobienia zarówno w smaku jak i kolorze barszczu.
Składniki:
- 1 kg buraków ćwikłowych
- 5 ząbków czosnku
- 10 ziaren pieprzu
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1 kromka razowego chleba
Przygotowanie:
- Buraki obrać i pokroić w talarki.
- Ułożone w słoju zalać letnią wodą, dodać 2 ząbki czosnku, pieprz i ziele angielskie.
- Na wierzchu położyć chleb.
- Słój obwiązać gazą i postawić w ciepłym miejscu.
- Po 4 dniach usunąć pian��, a kwas zlać do słoików i przechowywać w lodówce.
- Z włoszczyzny i przypraw przygotować wywar (około 1 litra).
- Grzyby namoczyć i osobno ugotować.
- Wywar z warzyw przecedzić, dodać szklankę wywaru grzybowego i 2 szklanki kwasu z buraków.
- Barszcz podgrzać, nie dopuszczając do zawrzenia (straci wtedy kolor).
- Dodatkowo można dodać 2 ząbki czosnku roztartego z solą.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
5800 minut
Średnia 5 / 5 (1443 głosów)