Home Zupy Rozgrzewająca zupa dyniowa

Rozgrzewająca zupa dyniowa

by

Ta zupa-krem z dyni jest idealna na chłodne zimowe miesiące. Doprawiona jest curry, zielem angielskim i imbirem. Podawać ze świeżym chlebem.

Składniki:

  • 1 kg dyni pokrojonej w kostkę
  • 1 kwaśne jabłko, pokrojone w kostkę
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 litr bulionu
  • 30 g pestek z dyni

Przygotowanie:

  • W garnku na zupę rozgrzać oliwę na średnim ogniu i podsmażać cebulę, czosnek, dynię i jabłko przez 5 minut, stale mieszając. Nie dopuścić, aby cebula się przyrumieniła.
  • Dodać połowę bulionu, przykryć i dusić na średnim ogniu przez około 30 minut, aż dynia będzie miękka.
  • W międzyczasie uprażyć pestki z dyni na suchej patelni, często mieszając aby się nie przypaliły, aż się lekko przyrumienią. Zdjąć pestki z patelni, przestudzić i z grubsza posiekać.
  • Zmiksować zupę za pomocą ręcznego blendera, dodać pozostały bulion i doprowadzić do wrzenia. Dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem, curry, imbirem i zielem angielskim. Na koniec dodać nieco octu balsamicznego i sosu sojowego.
  • Nalewać zupę do miseczek i dekorować pestkami z dyni.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

45 minut

Całkowity czas:

60 minut


Średnia 5 / 5 (1500 głosów)

related articles