Ta zupa-krem z dyni jest idealna na chłodne zimowe miesiące. Doprawiona jest curry, zielem angielskim i imbirem. Podawać ze świeżym chlebem.
Składniki:
- 1 kg dyni pokrojonej w kostkę
- 1 kwaśne jabłko, pokrojone w kostkę
- 1 cebula, posiekana
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 litr bulionu
- 30 g pestek z dyni
Przygotowanie:
- W garnku na zupę rozgrzać oliwę na średnim ogniu i podsmażać cebulę, czosnek, dynię i jabłko przez 5 minut, stale mieszając. Nie dopuścić, aby cebula się przyrumieniła.
- Dodać połowę bulionu, przykryć i dusić na średnim ogniu przez około 30 minut, aż dynia będzie miękka.
- W międzyczasie uprażyć pestki z dyni na suchej patelni, często mieszając aby się nie przypaliły, aż się lekko przyrumienią. Zdjąć pestki z patelni, przestudzić i z grubsza posiekać.
- Zmiksować zupę za pomocą ręcznego blendera, dodać pozostały bulion i doprowadzić do wrzenia. Dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem, curry, imbirem i zielem angielskim. Na koniec dodać nieco octu balsamicznego i sosu sojowego.
- Nalewać zupę do miseczek i dekorować pestkami z dyni.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
45 minut
Całkowity czas:
60 minut
Średnia 5 / 5 (1500 głosów)