Home Zupy Zupka ogórkowa

Zupka ogórkowa

by

Uwielbiam tą zupkę, przepis prosto od Babci :*

Składniki:

  • 0,5 kg żeberek
  • por
  • seler
  • sól i pieprz do smaku
  • marchewka
  • pietruszka
  • 4 ziemniaki

Przygotowanie:

  • Nastaw w dużym garnku 2,5 l wody.
  • Dadaj 0,5 kg żeberek, por, seler, sól i pierz; gotuj godzinę.
  • Po jej upływie dodaj pokrojoną marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, natkę pietruszki – cały pęczek (oraz kawałek cebuli na 10 minut) oraz ogórki bardzo drobno pokrojone.
  • Po upływie 25 minut wyciągnij żeberka, obierz je by zostało tylko mięso, wtedy pokrój w paski i wrzuć je do zupy. Wszystko dokładnie wymieszaj, dodać koperek .
  • Na koniec śmietanę 24% wymieszaj z mąką (opcjonalnie), zahartuj gorącą zupą i dodaj do garnka.
  • Podawać z ciemnym i zdrowym chlebem.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

90 minut

Całkowity czas:

105 minut


Średnia 5 / 5 (1226 głosów)

related articles