Uwielbiam tą zupkę, przepis prosto od Babci :*
Składniki:
- 0,5 kg żeberek
- por
- seler
- sól i pieprz do smaku
- marchewka
- pietruszka
- 4 ziemniaki
Przygotowanie:
- Nastaw w dużym garnku 2,5 l wody.
- Dadaj 0,5 kg żeberek, por, seler, sól i pierz; gotuj godzinę.
- Po jej upływie dodaj pokrojoną marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, natkę pietruszki – cały pęczek (oraz kawałek cebuli na 10 minut) oraz ogórki bardzo drobno pokrojone.
- Po upływie 25 minut wyciągnij żeberka, obierz je by zostało tylko mięso, wtedy pokrój w paski i wrzuć je do zupy. Wszystko dokładnie wymieszaj, dodać koperek .
- Na koniec śmietanę 24% wymieszaj z mąką (opcjonalnie), zahartuj gorącą zupą i dodaj do garnka.
- Podawać z ciemnym i zdrowym chlebem.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
90 minut
Całkowity czas:
105 minut
Średnia 5 / 5 (1226 głosów)