Home Zupy Avgolemono – grecka zupa cytrynowa

Avgolemono – grecka zupa cytrynowa

by

Najbardziej popularna zupa w Grecji. Avgo oznacza jajko a lemono cytryna – dwa najważniejsze składniki, które tworzą tą lekką i pożywną zupę. Zamiast orzo można użyć innego drobnego makaronu. Udekorować plasterkami cytryny.

Składniki:

  • 1650 ml bulionu drobiowego
  • 100 g nieugotowanego makaronu orzo
  • 3 jajka
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka zimnej wody
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Wlać bulion drobiowy do dużej patelni i doprowadzić do wrzenia. Dodać makaron i gotować przez 5 minut.
  • Ubić jajka na pianę, a następnie dodać sok z cytryny i łyżkę zimnej wody. Powoli wmieszać 1 chochlę gorącego bulionu, a następnie dodać 1 lub 2 chochle więcej. Należy uważać, żeby nie ugotować jajek!
  • Wrzucić mieszankę z powrotem do patelni, ale nie gotować. Przyprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Podawać natychmiast udekorowane plasterkami cytryny.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

25 minut


Średnia 5 / 5 (1189 głosów)

related articles