Najbardziej popularna zupa w Grecji. Avgo oznacza jajko a lemono cytryna – dwa najważniejsze składniki, które tworzą tą lekką i pożywną zupę. Zamiast orzo można użyć innego drobnego makaronu. Udekorować plasterkami cytryny.
Składniki:
- 1650 ml bulionu drobiowego
- 100 g nieugotowanego makaronu orzo
- 3 jajka
- 1 cytryna
- 1 łyżka zimnej wody
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Wlać bulion drobiowy do dużej patelni i doprowadzić do wrzenia. Dodać makaron i gotować przez 5 minut.
- Ubić jajka na pianę, a następnie dodać sok z cytryny i łyżkę zimnej wody. Powoli wmieszać 1 chochlę gorącego bulionu, a następnie dodać 1 lub 2 chochle więcej. Należy uważać, żeby nie ugotować jajek!
- Wrzucić mieszankę z powrotem do patelni, ale nie gotować. Przyprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Podawać natychmiast udekorowane plasterkami cytryny.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
25 minut
Średnia 5 / 5 (1189 głosów)