Home Zupy Spaetzle czyli niemieckie kluski kładzione

Spaetzle czyli niemieckie kluski kładzione

by

Te małe niemieckie kluski kładzione znakomicie pasują do węgierskiego gulaszu!

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 szklanki wody

Przygotowanie:

  • W dużej misce połączyć mąkę z jajkami i solą. Wyrabiając ciasto dodawać raz po raz trochę wody, aby było miękkie.
  • W dużym garnku zagotować 2 litry wody. Wciskać ciasto bezpośrednio do gotującej wody za pomocą wyciskarki do makaronu, albo wyciskając je przez durszlak z dużymi otworami. Kluski są gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię (po 3 – 4 minutach). Podawać je jako dodatek do innych dań lub jako danie główne.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

05 minut

Czas gotowania:

03 minut

Całkowity czas:

08 minut


Średnia 5 / 5 (893 głosów)

related articles