Te małe niemieckie kluski kładzione znakomicie pasują do węgierskiego gulaszu!
Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 5 jajek
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 szklanki wody
Przygotowanie:
- W dużej misce połączyć mąkę z jajkami i solą. Wyrabiając ciasto dodawać raz po raz trochę wody, aby było miękkie.
- W dużym garnku zagotować 2 litry wody. Wciskać ciasto bezpośrednio do gotującej wody za pomocą wyciskarki do makaronu, albo wyciskając je przez durszlak z dużymi otworami. Kluski są gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię (po 3 – 4 minutach). Podawać je jako dodatek do innych dań lub jako danie główne.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
05 minut
Czas gotowania:
03 minut
Całkowity czas:
08 minut
Średnia 5 / 5 (893 głosów)