Zainteresowanie kuchnią orientalną ciągle rośnie, więc można dziś kupić coraz więcej różnych rodzajów makaronów. Do przyrządzenia tego apetycznego dania lunchowego potrzebny jest pożywny, robiony z mąki gryczanej japoński makaron soba.
Składniki:
- 150 g makaronu gryczanego soba
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 łyżka świeżego imbiru, drobno startego
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 1 czerwona papryka, cienko pokrojona
- 100 g miniaturowej kukurydzy, pokrojonej w ukośne kawałki
- 100 g grzybów shiitake, pokrojonych w plasterki
Przygotowanie:
- Zagotować duży garnek wody, wrzucić kluski i gotować 5 minut, aż zmiękną. Starannie odcedzić.
- Rozgrzać olej w innym dużym rondlu. Wrzucić imbir oraz czosnek i smażyć około minuty, często mieszając. Dodać czerwoną paprykę, pokrojone kolbki kukurydzy, grzyby shiitake i smażyć kolejne 3 minuty, często mieszając, aż warzywa staną się miękkie.
- Wlać bulion warzywny, sos sojowy i sherry. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu 3 minuty. Dodać dymkę, rzeżuchę, kiełki fasoli oraz tofu i gotować jeszcze około minuty, aż kiełki lekko zmiękną.
- Przełożyć kluski do 4 dużych misek. Zalać zupą z warzywami i podawać.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
10 minut
Całkowity czas:
25 minut
Średnia 5 / 5 (1570 głosów)