Home Zupy Makaron w stylu japońskim z wędzonym tofu i kiełkami fasoli

Makaron w stylu japońskim z wędzonym tofu i kiełkami fasoli

by

Zainteresowanie kuchnią orientalną ciągle rośnie, więc można dziś kupić coraz więcej różnych rodzajów makaronów. Do przyrządzenia tego apetycznego dania lunchowego potrzebny jest pożywny, robiony z mąki gryczanej japoński makaron soba.

Składniki:

  • 150 g makaronu gryczanego soba
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka świeżego imbiru, drobno startego
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 1 czerwona papryka, cienko pokrojona
  • 100 g miniaturowej kukurydzy, pokrojonej w ukośne kawałki
  • 100 g grzybów shiitake, pokrojonych w plasterki

Przygotowanie:

  • Zagotować duży garnek wody, wrzucić kluski i gotować 5 minut, aż zmiękną. Starannie odcedzić.
  • Rozgrzać olej w innym dużym rondlu. Wrzucić imbir oraz czosnek i smażyć około minuty, często mieszając. Dodać czerwoną paprykę, pokrojone kolbki kukurydzy, grzyby shiitake i smażyć kolejne 3 minuty, często mieszając, aż warzywa staną się miękkie.
  • Wlać bulion warzywny, sos sojowy i sherry. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu 3 minuty. Dodać dymkę, rzeżuchę, kiełki fasoli oraz tofu i gotować jeszcze około minuty, aż kiełki lekko zmiękną.
  • Przełożyć kluski do 4 dużych misek. Zalać zupą z warzywami i podawać.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

25 minut


Średnia 5 / 5 (1570 głosów)

related articles